Det här uppslaget kommer från första bokens andra kapitel. Huvudkaraktären Aiko träffar Mörksuggan Irene.

Det här uppslaget kommer från första bokens andra kapitel. Huvudkaraktären Aiko träffar Mörksuggan Irene. Längre ner på sidan finns bilderna i större format.

Årets arbetsstipendiat satsar fullt ut på sin dröm

På kultur- och fritidsnämndens sammanträde under tisdagen bestämdes att årets arbetsstipendium ska gå till serietecknaren och författaren Andreas Otterberg.

Andreas Otterberg.

Andreas Otterberg.

Sju ansökningar hade lämnats in och valet föll alltså på Andreas Otterberg. Han är på väg att ge ut en bok (och fler ska det bli) och stipendiet kommer väl till pass för att hjälpa till ekonomiskt med utgivningen.

– Han har ett konstnärligt uttryck som vi inte tidigare har premierat. Det intressanta är också att han varje vecka lägger ut bilder på Facebook och Instagram, säger nämndens ordförande Sten G Johansson.

En dröm

Själv berättar Andreas att serietecknandet är en dröm som han bestämde sig att satsa fullt ut på. Efter studier och en påbörjad karriär inom personalfrågor kände han att det fanns annat som lockade mer. Inspirerad av manga (serier från Japan med karaktäristisk stil) och fantasy, gjorde han slag i saken.

– Jag blev otroligt glad när jag fick samtalet (från Sten G Johansson) i går. För det första var det en självförtroendeboost. Det här är det första erkännandet utanför släkten.

Nordisk mytologi

Delaria ska omfatta sex böcker och namnet anspelar på Dalarna. Serien handlar om en värld inspirerad av nordisk mytologi där lokala sägner spelar en viktig roll.

Vad arbetsstipendiet på 25 000 kronor räcker till, vet inte Andreas.

– Men jag har ju hela livet på mig att ge ut böckerna.

Satsar fullt ut

Han och sambon, båda från Ludvika, bor nu i Uppsala och Andreas har bestämt sig för att åtminstone satsa fullt ut på serieskapandet under två års tid.

– Jag lägger inte alla pengar på det här, utan jag kan ju vända tillbaka om det inte går vägen. Men under de här två åren ska jag ge allt, sedan får man se vad som händer.Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-15

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 19/08 13:05:15