På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Studerande

Avsevärd höjning av niondeklassarnas meritvärde

Meritvärdet för Ludvika kommuns niondeklassare ser ut att öka med nära 20 poäng från 2017 till 2018.

– Det är visserligen fortfarande ett preliminärt värde men ett riktigt bra lyft är det, säger Jonas Fors, kommunens verksamhetschef för skola.

Han fortsätter:

– Vårt betygssystem rapporterar ett meritvärde som är cirka 212 meritpoäng. 2017 var det 192,6. Även gymnasiebehörigheten är förbättrad. Den är nu nästan 82 procent, vilket kan jämföras med 76 procent förra året.

I riktning mot målet

Ett bra steg på vägen är det i arbetet med att nå målet att vara en av Sveriges 25 procent bästa skolkommuner år 2020.

– Än är vi inte nöjda, men det känns bra att se att vi är på väg åt rätt håll. Faktum är att det här är det bästa resultatet vi haft så långt bak vi sammanställt meritvärdet. Det kan ha varit bättre under föregående årtusende, men någon sammanställning av meritvärdet från den tiden har vi inte tillgång till idag så det är svårt att veta, säger Jonas Fors.

Analyser väntar

Han berättar att närmare analyser ska göras av vad det är som gjort att 2002:orna har lyckats bättre än tidigare årskullar.

– Det som jag direkt kan säga är dock att vi haft ett mer medvetet arbete med resultatet detta år. Lärarna och rektorerna har analyserat kunskapsläget vid fyra tillfällen under läsåret och vi har även följt upp detta från förvaltningens sida. Det har gjort att vi har kunnat hitta en del mönster i elevgrupperna och jobbat med dessa.

Jonas Fors tillägger:

– Lärarna, rektorerna och övrig personal på skolorna har gjort ett riktigt bra jobb helt enkelt. Det gäller inte bara de som arbetar med årskurs 9, utan samtliga årskurser.

Bygger på tidigare insatser

Han poängterar att det även är viktigt att komma ihåg att det har genomförts insatser historiskt sett.

– Och som vi väntat på att se resultatet av. Till exempel har vi ändrat skolstrukturen och vi har satsat mycket på att utbilda speciallärare.

Jonas Fors avslutar:

– Framöver kommer vi att jobba mer med frågor som har med rutiner att göra i syfte att förbättra vårt systematiska kvalitetsarbete kring undervisning och bedömning. Vi kommer även att förbättra vår elevhälsa i syfte att arbeta mer förebyggande för att främja närvaro, välmående och trygghet i skolorna.

Relaterad information

Relaterade länkar

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-19

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 19/09 14:30:29