Merhaf Balik och Eddie Roswall i full färd med att bygga en grund som ska användas i ett datorspel.

Merhaf Balik och Eddie Roswall i full färd med att bygga en grund till ett datorspel.

En låda laddad med teknik som passar perfekt i Kyrkskolans satsning

På Kyrkskolan i Ludvika görs det en rejäl satsning på att höja status och intresse för teknikämnet.
Under måndagen kom en välkommen present till denna satsning i form av en låda fylld med utrustning för att på kreativa sätt lösa tekniska problem – en så kallad Hack box.

– Det här kommer vi att ha väldigt mycket glädje och nytta av i undervisningen, säger teknikläraren Jenny Jansson.

Hon är själv en viktig person i sammanhanget som prisad lärare (årets fysiklärare i Sverige 2016), men bakom Hack box-satsningen står annars arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Betydelsefull part i att koppla ihop det nu aktuella Ludvikasamarbetet är också Johannes Reinholdsson, operativ chef för det lokalt baserade företaget Kompauto – som arbetar med mätningar av flöden av olika slag.

Vill få fler intresserade

Johannes noterade Teknikföretagens Hack the world-kampanj, med bland annat Youtube-filmer som ska inspirera till teknikintresse och bidra till att unga ska vilja utbilda sig inom den sektorn. På sikt kan detta hjälpa företag som Kompauto med nödvändig framtida kompetensförsörjning.

– Vi vill verkligen ha en dialog med eleverna, kunna knyta ihop det hela och få till ett samarbete kring teknik, säger Johannes Reinholdsson.

Samarbete

Kontakter togs därför mellan honom och Teknikföretagens kommunikatör Elin Östblom, där Jenny Jansson och Kyrkskolan visade sig bli en ypperlig partner att få med. På Kyrk görs det från och med detta läsår en extra satsning på just teknikämnet, till att börja med i form av att alla sjundeklassare har en renodlad tekniklektion i veckan.

– Men det här ska sedan spridas till att omfatta även de som kommer att gå i åttan och nian, förklarar rektor Agneta Carlsson Byström.

"Teknikstinn kommun"

Inom Ludvika kommun finns som bekant många teknikföretag, med ABB som det största och mest kända.

– Vi är en teknikstinn kommun och då tycker vi att det känns bra att höja statusen på teknikämnet och att på sikt kunna bidra till att få ut ungdomar till teknikarbeten, säger Jenny Jansson.

Vill bredda bilden av teknik

Hon tillägger att alla tekniklärare på Kyrkskolan jobbar med satsningen och att även andra ämneslärare kan komma att kopplas in, exempelvis inom svenska och engelska när det gäller att få till berättelser som kan ligga till grund för datorspelslösningar.

Ljuv musik i öronen för Teknikföretagen, förstås.

– Ja, vi jobbar ju för att bredda bilden av teknik och vilka som kan jobba med den. Så mötet mellan näringsliv och skola är superviktigt, säger Elin Östblom.

Johannes Reinholdsson håller med.

– Vi på Kompauto jobbar nu med ett teknikforum med möjlighet att knyta ihop företag, leverantörer, universitet och forskning. I det forumet vill vi gärna få in elever.

7B tog emot

Eleverna i 7B var de som fick vara med om det högtidliga mottagandet av skolans Hack box. Och det tog sannerligen inte lång tid innan ungdomarna var i gång med att börja bygga datorspel och att kolla in en programmerbar lampa, en lödpenna, en byggsats för att tillverka en egen robot och mycket mer.

– Här får vi nu lära oss tillsammans. Sedan hoppas vi kunna bidra med tekniska lösningar. Exempelvis finns det en tanke om att eleverna skulle kunna fundera över lösningar för att minska problemen med vattenläckage ur kommunernas ledningsnät, alltså sådant som Kompauto jobbar med, säger Jenny Jansson samtidigt som hon kollar in hur eleverna med vana händer är i full färd med att bygga upp en datorspelsmiljö.

Johannes Reinholdsson delar ut Kyrkskolans nya Hack box till 7B-eleverna Agnes Dahl-Hansen, Merhaf Balik, Emil Schneider och Foos Ali.

Johannes Reinholdsson delar ut Kyrkskolans nya Hack box till 7B-eleverna Agnes Dahl-Hansen, Merhaf Balik, Emil Schneider och Foos Ali.

Läraren Jenny Jansson, eleven Victor Liinanki och Teknikföretagens Elin Östblom hade det trevligt under uppackandet av alla teknikprylar.

Läraren Jenny Jansson, eleven Victor Liinanki och Teknikföretagens Elin Östblom hade det trevligt under uppackandet av alla teknikprylar.Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-11-14

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 20/11 01:06:00