Fler områden inom kommunen aktuella för fiberutbyggnad

Ludvika kommun inkluderar nu, i samarbete med företaget IP-Only, nya områden i erbjudande om fiberanslutning.

Från den 1 april och fram till den 31 maj kommer kunder i följande områden att börja erbjudas fiber:

  • Långvasselbron-Säfsbyn: Långvasselbron-Långåsfallet-Skattlösberget-Dunderbacken-Laxtorpet-Telingsberg-Ulriksberg-Säfsbyn.
  • Sunnansjö-Säfsbyn: Sunnansjö-Norhyttan-Burängsberg-Långvasselbron-Roskmora-Nybröte-Torsberg-Jan-ols-Svenskfallet-Abborberg-Björkhult-Bringsjöberg-Aspfallet-Bocktjärn-Rifallet-Tallbacken-SanduddenHolmtjärn-Nittkvarn-Hälltjärn-Lyckan-Lövtjärn-Palahöjden-Strömsdal-Gravendal-Älgfallet-Tillmassåsen-Hosjöheden-Säfsbyn.
  • Nyhammar-Vännebo: Nyhammar-Ekorrbacken-Hedtjärn-Flurbodarna-Storbjörcka-Fallet-Källarbacken-Kullen-Svedberget-Fröjdberget-Mårtenstorp-Gänsberget-Gänsmossen-(Baggviken-Gänsen-Gräsån)-Hörken-Laxtorpet-Fallet-Vännebo.
  • Fredriksberg-Tyfors: Fredriksberg-Gillerdrågen-Markusfallet-Tybyn-Holmfallet-Tyfors.

Som vi tidigare rapporterat är intresset för fiber stort. Totalt beräknas utbyggnaden till 75 mil fiber som byggs i form av ett stamnät. Stamnätet fungerar som ett ortsammanbindande nät som bygger ihop orterna på landsbygden. Därefter byggs anslutande accessnät för byarna för att kunna ansluta till stamnätet.

Satsar 150 miljoner

Kommunen bygger i samarbete med IP-Only som investerar 100 miljoner kronor, VB Energi som investerar 11,7 miljoner kronor (varav 4,6 miljoner kronor är ERUF-stöd) och Ludvika kommun som investerar 40 miljoner kronor.

Utbyggnaden av ortsammanbindande nät beräknas vara klar sommaren 2018. Därefter påbörjas byggandet av accessnäten för hushållen. Byggandet för hushållen är under förutsättning att anslutningsgraden uppnår 60 procent i aktuell by.

Tar 9-12 månader

Hela utbyggnadsprocessen tar 9-12 månader från byggstart.

I nedanstående byar pågår planering för utbyggnaden:

  • Persbo-Grangärde-Hästberg: Persbo-Gräsberg- Svarthyttan-Morberget-Rämsbyn-Lillmatsbyn-Stormatsbyn-Fagerlid-Laxsjön-Grangärde Hästberg.
  • Östansbo-Djupudden: Dagkarlsbo-Östansbo-St. Snöån-Norra Hällsjön-Kåsen-Björkliden-Skvallerbäcken-Ställberget-Buskbacken-Skommartorpet-Råbron-Hörksbyn-Hörks hage-Sandudden-Djupudden.
  • Järnsta-Norsån

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 28/06 12:42:50