På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

En superb huvudrätt serverades på Lingongården.

En superb huvudrätt serverades på Lingongården.

Här firades måltidens dag med bästa möjliga kött

Torsdagen var måltidens dag och på Lingongården firades det med bland annat en alldeles superb huvudrätt. Att köttet kommer från kommunens egna djur, gör det extra speciellt.

Vi har flera gånger skrivit om de kommunala betesdjuren. Verksamheten skapar inte bara jobb, och därmed hjälp med integration, åt nyanlända. Den ökar dessutom den ekologiska mångfalden genom att betesmarkerna blir hemvist åt nya arter.

Fantastiska köttprodukter

På torsdagen kunde kostchefen Fredrik Olsson dessutom på ett pedagogiskt sätt lyfta fram de fantastiskt fina köttprodukter djuren ger.

– Det här är så mycket bättre kött. Det är knappt några slakttransporter alls, vilket gör mycket för kvalitén.

Han jämförde med andra produkter, där man på smak eller konsistens kan notera spår av att djuren varit stressade.

Mindre svinn

En annan viktig aspekt är att ta tillvara på så mycket som det bara går.

– Det är ett stort miljöproblem; folk köper oxfilén och entrecoten, medan resten i bästa fall blir hundmat.

Naturligtvis är det en överdrift, men poängen är att svinnet går att minska. Fredrik Olsson understryker vikten av att 30 av kommunens kockar ska bli ännu duktigare på att ta hand om alternativa styckningsdetaljer.

En kvalitetshöjning

Några av kommunens politiker och tjänstemän deltog i Måltidens dag på Lingongården och de tycktes alla vara imponerade över både kostverksamhetens uppsving och maten som blir resultatet.

– Det här är en enorm kvalitetshöjning som slår igenom från förskolebarn och uppåt, sade Ingvar Henriksson, ordförande för social- och utbildningsnämnden.

Margareta Karlsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen lyfte fram det faktum att detta är resultatet av ett gemensamt arbete över förvaltningsgränserna inom kommunens organisation.

Uppskattad mat

Och i sorlet vid borden och i matkön framgick det tydligt att de boende själva verkligen uppskattar maten.

Bakom denna kulinariska höjdpunkt står kockarna Mikael Sandström och Juana Carcamo, samt duktige praktikanten Teame Tekle Michal.

Läs mer om Måltidens dag i länken nedan. 

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-19

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 15/11 06:53:50