Jag ska döda er alla...

Robert Andersson föreläste i Folkets hus om sexuella övergrepp på barn

Definitionen på ett sexuellt övergrepp på ett barn är när ett barn möter sexualitet som barnet inte är redo för.

Omkring 90 personer lyssnade andäktigt på Roberts berättelse. Den är gripande och tung att ta emot. Det går inte att beskriva vilken känsla det är att höra de scenarion som Robert återger - det är hans egna minnen varvat med berättelser som klienter bearbetat i de samtal han haft som behandlingsterapeut.

Robert och hans syskon växte upp under 70- och 80-talet i en dysfunktionell familj i Kramfors. Pappa var rockmusiker, alkohol och droger var vardagsmat hemma. Polisen gjorde täta tillsynsbesök, men barnen fick bo kvar. Familjen bodde ett stenkast från farfar och farmor, det blev naturligt att barnen fick en fristad hos de gamla. Det visade sig att fristaden inte var så idyllisk som alla trodde. Robert började tidigt utveckla sin skampersonlighet, han tog på sig känslan av skuld och skam för det som hans farfar utsatte honom för.

I fyraårsåldern uppstår första minnet av farfaderns övergrepp som ska hålla på under hela barndomen. Många år senare visade det sig att även hans äldre syster blev utsatt. Farmor anade, men gjorde inget för att förhindra vad som skedde, förrän Roberts yngre bror började sova kvar hos de gamla. Brodern kunde vakna av att farmor satt vid hans säng på nätterna, för att förhindra det hemska som syskonen utsattes för. Personer som ser, men inte agerar, brukar kallas det tysta vittnet. Robert flydde hemmet i tidiga år. Bodde långa tider som hemlös i Uppsala och lede ett hårt liv fyllt med droger och alkohol.

Robert berättar att det finns två varianter av förövare:
En manifesterad fixerad pedofil är en man i medelåldern som vänder sig till förpubertala pojkar. Han planerar sina övergrepp och kan inleda förhållande med en kvinna med söner som ännu inte är i rätt ålder. Han väntar ut pojkarna. Dessa män är oftast inte behandlingsbara, trots kemisk kastrering så fortsätter han med övergreppen. En Regredierad förövare upplever sig jämställd med sitt offer. Det kan vara en man eller kvinna som inte gör skillnad på om hen utsätter pojkar eller flickor.

Riskzoner där barn löper stor risk att utsättas för sexuella övergrepp har genom åren varit badhus samt inom scoutrörelse, ridsport och föreningsliv i allmänhet. Han uppger att 5 % av barn i föreningslivet har utsatts för övergrepp. Det är allra svårast att berätta om övergrepp första gången, därför måste vi vuxna vara uppmärksamma och våga fråga det lilla barnet och ta emot berättelsen. Om barnet inte får prata om händelsen riskerar man att det skapar luddiga minnen som göms undan och gnager resten av livet.

Robert visar en film om hans bok – Jag ska döda er alla. Han avslutar föreläsningen med att säga: Jag heter Robert Andersson. Jag är alkoholist och narkoman. Förändring sker när du blir den du är, inte när du försöker vara någon som du inte är. Vi kan skapa våra egna liv

Föreläsningen arrangerades av nätverket om psykisk ohälsa i Ludvika/Smedjebacken, dvs Finsam, Studieförbundet Vuxenskolan, Folkhälsan och anhörigstödet i Ludvika och Smedjebacken. Robert Andersson är behandlingschef på Val-bo behandlingshem för missbruk i Norrköping.

Robert Andersson och Lena Rosén, Finsam

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 28/06 12:43:23