Ludvika var sista besöksort för kommunerna i projektet Årets stadskärna.

Ludvika var sista besöksort för kommunerna i projektet Årets stadskärna.

Ludvika fick visa sina goda sidor för inspirerade besökare

Under tisdagen och onsdagen besökte deltagarna i BID-projektet Ludvika, som sista kommun ut.

Länsstyrelsen i Dalarna står bakom arbetet med BID, Business Improvement District, som är en internationellt etablerad metod för samverkan mellan privat och offentlig sektor. I klarspråk innebär det i exemplet Ludvika att intressenter med gemensamt mål att skapa en bättre stadskärna samarbetar.

Utbyte av idéer

Under mer än ett års tid har pilotprojektet turats om att besöka de fem deltagande kommunerna Rättvik, Orsa, Filipstad, Torsby och Ludvika. Mycket handlar om utbyte av idéer och erfarenheter. Bland annat har en nulägesanalys och en affärsplan jobbats fram.

– Man ser vad andra gör, vad som lyckats och inte lyckats, och hur olika förutsättningar vi har. Vi har lärt oss en massa och det här har verkligen fått full fart på processen som leder fram till ansökan till Årets stadskärna 2019, berättar Veronica Lindgren på Unika Ludvika.

Förtjusta i soltrappan

Hon och kollegan Sussi Sakofall är de som håller i arbetet med Årets stadskärna lokalt, men där såväl kommunen som företagare och fastighetsägare är partners.

De besökande kollegorna blev förtjusta i soltrappan utanför Galleria Engelbrekt, berättar Veronica.

– Det är ju ett typiskt BID-projekt som går att överföra till större saker. När gågatan ska byggas om, vad kan samfinansieras och hur? Det handlar om att få till samverkan, där finansiering inte bara handlar om pengar, utan om tid och andra insatser.

Diplomering återstår

Nu återstår en diplomering i Varberg för de deltagande kommunerna. För Ludvika fortsätter projektet med det operativa arbetet, där en viktig del är att skapa delaktighet hos kommunens invånare.

I skrivande stund går det utmärkt att besöka www.unikaludvika.selänk till annan webbplats för att läsa om och rösta på en av två rubriker till ny vision för stadskärnan.

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 28/06 12:42:39