På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Dan Andersson-pristagaren Lotta Lotass. Foto: Lasse Nohrstedt

Dan Andersson-pristagaren Lotta Lotass. Foto: Lasse Nohrstedt

Luossafest med prisutdelning avslutade årets jubilerande Dan Andersson-vecka

Jubileumsveckan, den trettionde i ordningen av Dan Andersson-veckan, är avslutad. Traditionsenligt avslutades veckan med Loussafesten i går, söndag.

Veckan har bjudit på arrangemang runt om i kommunen av olika slag. Allt från brödbak i Gravendal till konsert med toppartister i Cassels, Grängesberg. I samband med Loussafesten delade Dan Andersson Sällskapet ut Lilla och Stora Dan Andersson-priset.

Lotta fick priset

Dan Andersson-priset utdelas till diktare, författare vilkas verk har frändskap med Dan Anderssons verk och andan i dessa eller till person/personer som förtjänstfullt bidragit till att skapa kunskap och förståelse för Dan Anderssons liv och författargärning. Dan Andersson-priset har utdelats sedan 1963.

Dan Andersson-priset 2018 går till kullan Lotta Lotass – poet, författare, dramatiker, filosofie doktor i litteraturvetenskap med mera. Motiveringen lyder: Den litterära giganten Lotta Lotass är en sprängkraft i den svenska litterära myllan. Hennes ordkonst vågar sig ständigt fram på nya och oprövade vägar. Lotass litterära undersökningar och upptäcktsfärder i språkets möjligheter, teknologins historia, fantasins kraft, ödsliga byar, människor och landskap – i samverkan med läsarna – är i en klass för sig. Ordkonstnären Lotta Lotass är samtidigt i sanning frände med Dan Andersson.

Ellinor fick priset

I samband med Loussafesten delade Dan Andersson Sällskapet också ut Lilla Dan Andersson-priset 2018. Det går till vissångerskan Ellinor Brolin med motiveringen: För sitt förträffliga och autentiska ambassadörskap för den svenska visan samt för moderniseringen av ett kulturarv bland annat av Dan Anderssons dikter, har vinnaren trots sin relativt unga ålder gått från en lovande talang med många priser till en stjärna. 

Ellinor Brolin fick Lilla Dan Andersson-priset. Foto: Lasse Nohrstedt.

Ellinor Brolin fick Lilla Dan Andersson-priset. Foto: Lasse Nohrstedt.Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-08-06

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 17/10 22:05:36