Saleh Ahmdi omgiven av skolkompisar under friluftsdagen i Säfsens skidbackar.

Saleh Ahmdi omgiven av skolkompisar under friluftsdagen i Säfsens skidbackar.

Lyckad friluftsdag i skidbacken för Fredriksbergsskolans elever

Skidglädjen var uppenbar när Fredriksbergsskolan på torsdagen hade friluftsdag i Säfsens skidbackar.
– Det är roligt att åka skidor, som vi har fått göra här i Fredriksberg, säger tioårige Saleh Ahmdi.

Ahmed Mateen Niamy trivs i Fredriksberg - inte minst med all skidåkning.

Ahmed Mateen Niamy trivs i Fredriksberg.

För honom var det något av sista åken med sina skolkompisar. Migrationsverket stänger under året alla tillfälliga asylboenden i Ludvika kommun, varav flera i Fredriksberg och ett av dem bor Saleh på.

– Jag kommer från Afghanistan och har varit i Sverige i ett år och två månader och i Fredriksberg de senaste fyra månaderna. Här hade jag gärna varit kvar, men nästa vecka flyttar vi till Boliden – uppåt i Sverige.

Han kan ändå se en fördel i att flytten går just norrut.

– Där finns det också snö, det tycker jag om. Då kan man fortsätta att åka slalom och längdåkning.

För det är något som många av de asylsökande barnen i Fredriksberg har kommit att gilla, efter att ett brett samhällsengagemang har gett dem den möjligheten.

Stor samverkan

Det gör sig nästan inte att nämna alla parter som ligger bakom att alla barn i skolålder i Fredriksberg har fått möjlighet att åka både längdåkning och alpint. För det handlar om så många engagerade inom föreningsliv, skola, företag och bland allmänheten som tillsammans – bland annat via bidragssökande från skidförbundet – har sett till att få fram medel till utrustning, har skjutsat, har skidutbildat, har bjudit på liftkort/hyrutrustning och mycket mer.

Men nämnas bör bland annat Ulriksbergs IK, Säfsen Alpina Klubb, Säfsen Resort och all personal i skolan.

– Vi har väl sett att det här har varit enklast att organisera via skolan. Där har vi kunnat nå alla barn och haft möjlighet att låta dem träna på skidåkning under skoltid. Men det har även organiserats skidåkning på kvällstid, berättar läraren och skideldsjälen Susanne Andersson.

"De är duktiga"

Framstegen är tydliga. De asylsökande unga har på kort tid lärt sig att åka skidor på både längden och tvären. Längdåkning har de hunnit träna på lite mer än utförsåkningen, där friluftsdagen för de flesta var andra tillfället på alpinskidor.

– De är duktiga och kämpar verkligen på, säger 14-åriga Alice Resare som är van skidåkare, född och uppvuxen i Fredriksberg.

Femteklassaren Arvid Levin håller med. Han beklagar att många av skol- och klasskompisarna nu är på väg att lämna byn.

– Det har varit bra att vi blev fler på skolan och på fritiden har vi kunnat träffas på fritidsgården. Som mest var vi 33 i klassen (fyrfemman), när de har flyttat blir vi bara åtta kvar.

"Skolan är superbra"

Samtliga vi talar med konstaterar att det helt enkelt är som det är, de privata asylboendena i Fredriksberg behövs inte längre och Migrationsverket ordnar flytt till andra boenden – i avvaktan på besked om uppehållstillstånd kan erbjudas.

– Jag gillar inte att vi ska flytta och jag vet inte vart och när än. Men Migrationsverket har ju bestämt att det blir så, säger sjätteklassaren Ahmed Mateen Niamy lugnt.

Även han är från Afghanistan och har nu gått närmare två läsår i Fredriksbergsskolan.

– Skolan är superbra här.

"Ramlade jättemycket"

Men snart ska han, pappa och en bror flytta vidare till nytt asylboende – med hopp om framtida uppehållstillstånd och att mamma och syskon ska kunna komma efter från Afghanistan.

Under torsdagen hade i alla fall Ahmed annat att tänka på. Han berättar med glädje i rösten om utförsåkningen.

– Första gången ramlade jag jättemycket och kunde inte bromsa, haha. Men nu går det superbra.

Han avslutar:

– Det är roligt här i Fredriksberg att kunna åka längdskidor, slalom och snowboard. Och på somrarna kan man ju simma och bada här.Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 27/04 18:53:42