Sanna Seppänen med den sverigefinska flaggan.

Sanna Seppänen med den sverigefinska flaggan.

Nya samordnaren ser fram emot en riktig festdag för alla sverigefinnar

24 februari firas traditionsenligt Sverigefinska dagen, som denna gång råkar vara en lördag.
– Här i Ludvika kommer vi att samlas i Folkets hus, säger Sanna Seppänen som är kommunens nya samordnare för finskt förvaltningsområde.

Hon berättar att gästerna med start 13.00 kommer att bjudas på dragspelsmusik, utställning av lokala konstnärer och hantverkare, finskt kaffe.

Dagen avslutas 16.00 med visning av finska filmen En man och en baby (Yösyöttö).

Förvaltningsområde sedan 2015

Ludvika kommun är förvaltningsområde för det finska språket sedan 1 februari 2015. Det innebär ett förstärkt skydd för det finska språket och den finska kulturen och gör att det finns ett utökat ansvar att erbjuda service på finska i kommunen.

I Ludvika kommun har ungefär 12 procent av befolkningen rötter i Finland, det vill säga är antingen själva födda i Finland eller har minst en förälder eller mor- och farförälder som är född i Finland.

Född i Finland

Sanna Seppänen är själv född och delvis uppvuxen i Finland (Suomussalmi), men till följd av arbetsbrist flyttade familjen 1975 till Sverige och norra Uppland.

– Jag har mitt modersmål med mig sen barnsben men med åren har språket försämrats och jag har känt att jag vill kunna kommunicera bättre, berättar hon och fortsätter:

– Så för några år sedan bestämde jag mig för att ta upp mitt kulturarv och språk. Jag började med att varje fredag ha ”finsk afton” hemma då jag sjöng, dansade, lärde mig nya ord och sökte efter samtida finska artister. I dag har jag finsk afton nästan varje dag. Det finns många duktiga finska musiker i Finland, som Kaija Koo och Roope Salminen ja Koirat. Det vore riktigt roligt att få hit någon av dem till nästa år när Ludvika firar 100 år.

Jobbade på Hammarbacken

Hon kom i kontakt med Ludvika som kulturpedagog på Hammarbacken för några somrar sedan. Sanna har också varit verksamhetsutvecklare på ett studieförbund inom kultur och miljö, har drivit galleri- och kulturverksamhet i Mariestad och är verksam konstnär på sin fritid.

Angående arbetet som samordnare i Ludvika säger Sanna Seppänen:

– Jag gillar när arbetsrollerna varierar och ser uppdraget som utvecklande på flera plan, såväl i det yrkesmässiga som i det privata. Att få möjlighet att medverka till att det finska förvaltningsområdet i kommunen ska kunna utvecklas känns superroligt.

Programmet för dagen

Lördag 24 februari kl 13.00–16.00 Ludvika Folkets hus, Aveny, Konsthallen och Star bio.

Presentation Sverigefinnarnas dag och Sanna Seppänen, ny samordnare för Finska förvaltningsområdet i  Ludvika kommun.

Musik av Mika Olavi.

Lokala finska konstnärer och hantverkare.

Workshops för barn med Juha Manni.

Pröva på saorivävning med Kirsi Frimanson.

Det bjuds på finskt fika.

Kl 16.00 Filmvisning: En man och en baby (Yösyöttö), en känslosam komedi där det inte bara är babyn som tar sina första steg.

Affisch för sverigefinnarnas dag

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 23/04 22:55:34