SKL och Pacta stämmer Brandmännens Riksförbund

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta stämmer Brandmännens Riksförbund (BRF) till Arbetsdomstolen för brott mot fredsplikten, meddelar SKL i ett pressmeddelande.

− BRF har uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta tryck på arbetsgivarna. Det är en otillåten stridsåtgärd när det finns ett gällande avtal. BRF bryter mot fredsplikten och det är SKL:s och Pactas skyldighet att vidta åtgärder. Det gör vi för våra medlemmars bästa och för att upprätthålla den svenska modellen, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

"Går inte att backa"

I pressmeddelandet framhäver SKL att förhandlingarna om det nya avtalet för räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB17) har genomförts på det sätt som kännetecknar alla avtalsförhandlingar på svensk arbetsmarknad.

− När ett avtal väl är undertecknat går det inte att backa. Parternas uppgift är att stå upp för det gemensamma avtalet, och att vårda och värna det tillsammans med sina respektive medlemmar. Det är anmärkningsvärt att BRF inte har tagit detta självklara ansvar för sitt eget avtal, säger Niclas Lindahl.

Yrkar på skadestånd

SKL och Pacta yrkar på ett skadestånd på sammanlagt 500 000 kronor för brott mot fredsplikten.

SKL är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner. Pacta är en organisation som bland annat förhandlar avtal åt kommuner.

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 27/04 18:49:41