Du är här:

Dan Andersson-priset utdelat till paret Littmarck Holmdahl.

Nils Holmdahl och Hélène Littmarck erhöll 2012-års Dan Andersson-pris vid Luossastugan på söndagseftermiddagen. Foto Anders Abrahamsson.

Så kom de då, bonusdygnen i den nio dagar långa Dan Andersson-veckan. Med höjdpunkter som Tommy Körberg på scen i Cassels, vaknatt med gruppen Mylla vid Knallis mila, Luossafesten och så förstås Finnmarkens egen Grande Finale – utdelningen av Dan Andersson-priset. Årets pristagare paret Littmarck Holmdahl har lagt sin själ och entusiasm i arbetet i och omkring Dan Anderssons hemtrakter, ändå sedan de kom till bygden och slog sig ned på gården Rikkenstorp för mer än fyrtio år sedan. Här har de kartlagt och dokumenterat såväl Finnmarkens naturskatter som diktarens gärning och nu tilldelas de priset för sitt stora engagemang.

På lördagen tycktes händelserna i det redan tidigare späckade och innehållsrika programmet accelerera och förväntningarna stegrades inför en avslutning värdig de djupa skogarnas diktare, det hårda slitet och vardagshjältarnas poet.

I Luossastugan i Skattlösberg började dagen med sång och berättelser av guiden Linda Rattfelt. Inte långt därifrån på Tattarfallets Finnmarksscen tog Billy Shamrock över underhållningen ett par timmar senare. Som en standup-komiker med båda fötterna befriande stadigt på folkmusik- och dialektrotad mark, ledde han sin publik genom landskapshistorier och vistradition med egen tolkning och storstadsklang i uttalet. Spännande blev också nästa programpunkt, där alla välkomnades att sjunga, berätta eller recitera från en öppen Finnmarksscen…

Cassels konserthus fick ett kärt besök, när en mångsidig artist med imponerande bredd i sin repertoar intog scenen. Tommy Körberg gjorde entré sedan unga vissångerskan Heidi Baier fått agera förband med bland annat Dan Andersson-tolkningar.

I presentationen av artisten som på meritlistan kan skriva rocksångare, melodifestivalvinnare, estradör och underhållare av klass, berättade Lars Persson att när man först försökt boka Tommy Körberg så blev beskedet negativt. När artisten själv fick veta vad det gällde gjorde han ett undantag och Cassels är följaktligen en av de få scener ute i landet som kunnat erbjuda sin publik hans uppskattade framträdande, med ett blandat visprogram med inslag av bland annat Olle Adolphson, Cornelis Vreeswijk, med allt från Bellman till blues...

-Har ni bråttom hem, frågade Tommy Körberg när han intog scenen tillsammans med ackompanjerande musikerna Max Schultz och Johan Liljedahl på gitarr, Stella Thors Berefelt, slagverk och Fredrik Jonsson på bas.

Efter ett rungande ” Neeej” från åhörarna konstaterade scenartisten  nöjt:

-Då kan det här komma att likna en folkpartistisk stämma…

Långt in i gruvskogen miltals från Grängesberg och allmän väg, samlades många till ännu en vaknatt vid Knallis mila. Under lördagens stjärnklara himmel var det gruppen Mylla, med Byns Mats Larsson, Jonas Hansson, Helena Tenstam och Martin Lissjanis, som stod för underhållningen.

Så återstod endast söndagen, innan ridån skulle gå ner för årets Dan Andersson-vecka. Som ett vykort från diktarens egnahem och vardagsmiljö, fick Skattlösberg stå värd för aktiviterna under dagen. På förmiddagen bjöds till friluftsgudstjänst på Finngammelgården och med omtanke om framtid och miljö fanns möjligheten att ta del av slåtter och naturvårdstankar på ängarna längs gångvägen mot Luossastugan. Här fanns representanter från länsstyrelsen på plats för att berätta om arbetet med natur- och kulturmiljövård i byn.

Årligt återkommande Luossafesten inleddes som brukligt av Luossaguiden och vissångerskan Linda Rattfelt, innan årets uppmuntran från Dan Andersson-sällskapet delades ut. Pristagarna, paret Hélène Littmarck och Nils Holmdahl, får utmärkelsen för det enorma engagemang och arbete de ägnat bygden med kulturskatter och diktarhistorik alltsedan de för mer än fyrtio år sedan lämnade Göteborg och bosatte sig på gården Rikkenstorp i hjärtat av Finnmarken.

Årets upplaga av Dan Andersson-veckan, den tjugofjärde i ordningen, knöts ihop av visdiktaren och sångaren Mats Paulsson som fick avsluta evenemanget med sina egna kända visor.

Text och foto; Amders Abrahamsson.

Billey Shamrock trivdes som fisken i vattnet på Tattarfallets Finnmarksscen. Foto Anders Abrahamsson.

Den mycket mångsidiga artisten Tommy Körberg gästade Cassels konserthus på lördagskvällen. Foto Anders Abrahamsson.

Cassels konserthus var fullsatt under Tommy Körbergs framträdande på lördagskvällen. Foto Anders Abrahamsson.

Sören Eriksson med barnbarnet Waldemar provade på slåtter och naturvård på ängarna i närheten av Luossastugan. Foto Anders Abrahamsson.

Mats Paulsson knöt ihop årets Dan Andersson-vecka med vackra visor. Foto Anders Abrahamsson.

En fredag med bypremiär, prisutdelning och skogsvaka…

Penti Harmala och Göte Eriksson försåg besökarna i Bringsjöberg med kolbullar. Foto Anders Abrahamsson.

Fredagen i Dan Andersson-veckan bjöd på varierande och stämningsfulla inslag -  premiär för byn Bringsjöberg med rundvandring och underhållning, Gunde Johansson-dagen i Grängesberg med prisutdelning och en kväll där naturscenerierna gav effektfulla ramar åt de trollbindande och fascinerande evenemangen.

Dan Andersson-veckans sjunde dag inbjöd till premiär, när även Bringsjöberg tog plats som evenemangsscen. Tack vare eldsjälen Monika Larsson insatser för att få med byn i arrangemangskalendern, kan Bringsjöberg med sex bofasta innevånare nu erbjuda guidade turer och visning i skolhuset där diktaren gjorde ett kortare inhopp som lärare för mer än hundra år sedan. Henrik Larsson och Nils Holmdahl ledde byavandringen där turen bland annat gick till Trollbergets utsiktsplats och efter promenaden kunde informationssugna, kunskapsmättade vandrare även stilla magens hunger med varma kolbullar.

I det gamla skolhuset visades fotoutställning med bilder av bland annat Henry Eriksson och på tunet utanför greppade vissångarna Mats Höjer och Sölve Olofsson från Borlänge gitarrerna och tog ton med visprogrammet “Den bästa Dan”. 

I Grängesberg inleddes fredagen med barnsligt spännande aktiviteter i Disponentparken för de yngsta. I Rotundan i Folkets Park firades Gunde Johansson-dagen med plats på scenen för musikanten Jimmy Ginsby. Det årliga Gunde Johansson-priset delades ut av vissångaren och tonsättarens fru Ingrid Johansson och mottogs av en hedrad Bosse Persson, vissångare och Dan Andersson-tolkare från Värmland.

Kvällen kom med hänförande naturscenerier kryddade med berättelser, skådespel och tonsäkra tolkningar ur en rik visskatt.

Medan en dalande sol strödde ljusstrimmor genom lövverket intill Bränntjärnstorpet trollband Pär Sörman åhörarna med anekdoter och sång. Här byggde Mats Pålsson, Dan Anderssons farmors farfar, ett rökpörte som så småningom skulle bli ett torp där Dan Anderssons farmor, Anna Stina Knas, bodde med sina fem barn även sedan hon tidigt blivit änka. Här föddes Dan Anderssons far, Adolf Andersson, 1854.

När mörkret smög sig närmare och den ljumma sommarkvällen provade att övergå i nästan vindstilla natt, valde många att leta sig djupare in i gruvskogen. Här avtecknade sig de höga tallarna mot fredagens sista bleknande himmelsljus, medan åhörarna tog plats framför kolarkoja och Knallis mila. Ur det svarta tjärdoftande ringlade sig röken för kvällen väluppfostrat lagom, som en passande kuliss för det skådespel som gruppen Pajso bjöd. Med rätta raspet i stämman och charmig nonchalans i uttalet fick musikern och sångaren Mats Himmelstrand publiken i stämning för en vaknatt i skogstung och älvatrolsk miljö, medan Lars ”Knallis” Johansson och hans kolare höll milan vid liv. En efter en tändes stjärnorna på himlen rakt ovanför platsen för det skådespel som skulle locka Dan Andersson själv att ta plats som berättare i sin egen hemvana miljö…

Text och foto: Anders Abrahamsson

Mats Höjer och Sölve Olovsson framförde sitt program “Den bästa Dan”.

Eldsjälen Monika Larsson kunde förnöjt blicka ut från skolhusets fönster och konstatera att drömmen om ett eget Dan Andersson- evenemang i Bringsjöberg blivit sann.

Vy från Trollbergets utsiktsplats, ett av besöksmålen under byavandringen i Bringsjöberg. Foto Kerstin Hed.

Bosse Persson tog emot årets Gunde Johansson-pris av Ingrid Johansson.

Dan Andersson-veckan i ett nötskal – Pär Sörman framför stugan I Bränntjärn – historia, miljö och ton.

Kolarkungen Lars “Knallis” Johansson fick sällskap vid Milan under fredagskvällens vaknatt.

Kulturgruppen “Pajso” förflyttade med skådespel och toner publiken till Dan Anderssons tidevarv.

Familjen Bäckström i Säfsnäs kyrka

Den musikaliska familjen Bäckström från Främmestad i Västergötland underhöll på onsdagskvällen med ett scenprogram kring Dan Andersson. På bilden från vänster: Ingela,  Vilma, Linn och Ingmar Bäckström. Foto Lars Sols.

En dag i Dan Anderssons fotspår

Lars ”Knallis” Johansson och Ove Larsson

Kolarkungen Lars ”Knallis” Johansson njuter bland kolrök och ståtliga furor i Gruvskogen. Med på bilden i bakgrunden är Ove Larsson.

Under Dan Andersson-veckan sjuder Finnmarken på nytt av liv och för den som vill insupa atmosfären från förr och samtidigt ta del av det rika kulturutbudet är möjligheterna oändliga.
Musikupplevelser och bildkonst, debattglädje med eftertanke och framtidsfunderingar, liksom en inblick i Finnmarkens vedermödor och slit, med hisnande vackra vyer och storslagen natur som kuliss…

Så bjöd torsdagen exempelvis på möjligheten att lyssna till författaren, redaktören och poeten Göran Greider i angeläget samtal i Rikkenstorp, där även Lucas Stark med musikanter tog ton. Skönsjungande Sofia Karlsson underhöll från scenen på Aveny och djupt in i den täta Bergslagsskogen höll kolarkungen Lars Knallis Johansson och hans mannar milan under uppsikt. I sommarkvällens ljusa skymning glittrade spegelblanka tjärnar och porlande bäckar glimmade över myrarna i den sagolikt vackra men tuffa miljö där poetens ord en gång fick liv för att sedan evigt dröja kvar.
 
Text och foto: Anders Abrahamsson

Göran Greider och Joel Holmdahl

Redaktören Göran Greider och permakulturförespråkaren Joel Holmdahl höll samtal och debatt under rubriken ”Finnmarken och Världen”.

Maria Sedell (Dan Anderssons barnbarn).

Maria Sedell (Dan Anderssons barnbarn) gästade Rikkenstorp med berättarföreställningen ”En röst och en cello”.

Carl Nordblom

Carl Nordblom smidde medan järnet var varmt i Smedjan på Finngården Rikkenstorp.

Avkoppling och underhållning i Rikkenstorp.

Avkoppling och underhållning i underbar miljö bjöds den som tagit sig till Rikkenstorp.

Lucas Stark

Lucas Stark tog ton till gitarr tillsammans med sina medmusikanter.

Sofia Karlsson

Skönsjungande Sofia Karlsson ackompanjerades av skickliga musiker på Aveny i Ludvika.

Lars ”Knallis” Johansson, P.G. Persson och Ove Larsson.

Lars ”Knallis” Johansson, P.G. Persson och Ove Larsson trivdes i kolarmiljön i Gruvskogen.

Kolarprofilen Lars ”Knallis” Johansson och hans kompisar.

Kolarprofilen Lars ”Knallis” Johansson och hans kompisar håller milan vid liv i de djupa skogarna.

Spegelblanka tjärnar

Spegelblanka tjärnar, glimmande vattendrag och vindens sus genom den täta skogen – i den sagolika miljön i finnmarken fick diktaren och poeten Dan Andersson sin inspiration.


En rörd Lena Willlemark tog emot Parlingpriset

Lena Willemark visade stort kunnande både på älvdals- och säfsmål under Parlingdagen. Foto Anders Abrahamsson.

Tillbaka i sin barndoms Strömsdal, utflyktsmålet som hon besökt tillsammans med mormor och morfar, fick Lena Willemark ta emot Parling-priset på onsdagen. Prisutdelaren Ingegerd Parling passade samtidigt på att avslöja sin ålder och förra kultursekreteraren Ylva Sellin Isaksson läste sin favoritdikt av författaren och poeten Nils Parling.

I april i år lämnade hon sin tjänst som kultursekreterare i Ludvika kommun, där hon varit mycket engagerad i den årliga Dan Andersson-veckan. På onsdagen var Ylva Sellin Isaksson tillbaka för att högtidstala i samband med utdelningen av finnmarksförfattarens Nils Parlings pris.

Ylva Sellin Isaksson berättade bland annat om hur hon under sina tio år som kultursekreterare i kommunen såg Dan Andersson-veckan växa och utvecklas. Från att ha varit ett arrangemang med endast tre föreningar involverade, engagerar evenemanget nu fler än tio föreningar och arrangemangen och utbudet ökar hela tiden i antal och storlek.

Innan hon lämnade över ord och ton, läste förra kultursekreterare Sellin Isaksson också sin favoritdikt av Nils Parling, ”ödesväg”. Dikten ingår i samlingen ”Offerrökar”, som kom 1947, tre år innan författaren fick sitt genombrott med romanen ”Motorsåg”.

Årets Parlingpristagare, Lena Willemark, bjöd på ett blandat visprogram och den samlade publiken fick bland annat njuta av solistens personligt tolkade ”Somliga går i trasiga skor”, framförd på Älvdalsmål. Willemarks framförande kompletterades av legendariske musikern Mats Öbergs hänförande insatser på keyboard och munspel, i ett musikersamspel utöver det vanliga.

Inför prisutdelningen tog Ingegerd Bergdahl-Parling, tidigare gift med författaren som avled 2002, tillfället i akt att reda ut en fråga som hon känt hänger i luften… Om två år firas 100-årsjubiléet av Nils Parlings födelse och det har fått många att undra hur gammal Ingegerd själv egentligen är, berättade hon. Men eftersom alla är för finkänsla för att fråga rätt ut, så deklarerade hon ordentligt att hon nu är 83 år, 7 månader och 3 dagar.

-Sedan är det lika bra att jag talar om hur gammal jag tänkt bli också – 104 år, så nu vet ni det, avgjorde hon med busglimt i blicken. Den charmiga damen hade strax innan avslöjat att hon har skräck för två saker i livet – råttor och mikrofoner, men av rädslan för det första märktes åtminstone ingenting när hon avslappnat och naturligt intog scenen…

Pristagaren Lena Willemark förklarade hur speciellt och känslomässigt starkt det var att få komma till Strömsdal för att ta emot utmärkelsen. Rörd till tårar berättade hon om barndomens somrar hos mormor och morfar i Fredriksberg och hur hon som ung följde med dem på utflykt till Strömsdal.

-Det var som att åka till Nice idag, log hon.

Lena Willemark tilldelas priset av Parlingssällskapet med motiveringen att hon  ”är vår mest personliga folkmusiksångerska, som gjort avtryck både här hemma och påvärldsscenen. Älvdalskan med rötter i Säfsen, en fantastisk och stilbildande riksspelman, tonsättare, och kompositör – med kulning och Härjedalspipa som extra schvung, en stark och ärlig röst som vårdar tradition och skapande förnyelse inom dåtida och samtida världsmusik, jazz, visa och konstmusik.”

Nu skriver Lena Willemark in sig i Parlingsprisets historia tillsammans med tidigare pristagare, bland annat Bertil Danielsson 2011, Peter Carlson 2010, Aino Trosell 2008, Musikgruppen Mylla 2007 och Allan Edwall redan 1984.

Text Anders Abrahamsson.

Traditionsenligt startade Parlingdagen med artisttåg genom byn med pristagaren i centrum. Foto Anders Abrahamsson.

Parlingdagenshuvudrollsinnehavare Lena Willemark och Ingegerd Bergdahl Parling. Foto Anders Abrahamsson.

En tisdag med musikaliska och humoristiska höjdpunkter

Visgiganten och humoristen Ewert Ljusberg underhöll i sommarkvällen. Foto Anders Abrahamsson.

Deras framträdande fick till och med vädergudarna att ta en paus i sin intensiva ambition att dränka bygden i regn. När gruppen Mylla bjöd på en totalupplevelse under kulturdagen i Gänsen skingrade sig molnen och solen tittade fram för att lyssna till sköna toner och ett mellansnack av rang. Under kvällstimmarna upplevde många återseendets efterlängtade njutning när Ewert Ljusberg gästade Dan Andersson-veckan igen och intog ett fullsatt Folkets hus i Saxdalen.

Musikgruppen Mylla från Vansbro hade lockat många att ta en tur bortom allfarvägen till andlöst vackra Gänsen – en by med vy och anor. Någon timme innan gruppens uppträdande skymdes utsikten av ett skyfall, men som genom ett trollslag upphörde regnet i tid inför entrén och arrangörerna kunde pusta ut.

Mylla, med Byns Mats Larsson, gitarr och sång, Jonas Hansson, dragspel, gitarr och sång, Johanna Östling, stråkinstrument, Helena Tenstam, flöjt och sång och Martin Lissjanis på kontrabas, varvade toner i musikalisk harmoni med berättarkonst som fick åhörarna att skratta så att de medhavda campingstolarna gnisslade. Byns Mats Larsson tog publiken tillbaka i tiden med lokala historier från förr, när Finnmarken var ett nav med liv och verksamhet - när skogsbruket inte hade maskiner utan krävde många mannars kraft och häststyrka och bygden blomstrade med såväl järnhandel som skola och  Philadelphiakyrkan sörjde för själens väl medan den lokala spådamen tog hand om framtidstron. Med målande ord och illustrationskryddat språk gjorde han bilderna tydliga för de många som andlöst lyssnade och det blev inte sämre när gitarristen och sångaren tillsammans med sina medmusikanter greppade instrumenten och lät pärlor från den svenska visskatten tillra fram. Tolkningar av våra stora – Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och, förstås, Dan Andersson förgyllde den tidiga eftermiddagen innan regnet tog fart på nytt så snart musikerna plockat ihop och lämnat scenen.

Ännu en höjdpunkt bjöd tisdagen på, när Ewert Ljusberg tog plats i ett fullsatt Folkets hus i Saxdalen på kvällen. Unga talangerna Ellinor Brolin och Natalie Accord fick inleda med visor av bland annat Dan Andersson.

Att publiken sett fram emot ett återseende med vissångaren och underhållaren Ewert Ljusberg som framträdde i Strömsdal under fjolårets Dan Andersson-vecka, gick inte att ta miste på. Med humor och underfundighet fyllde han lokalen från första stund och lyckades tillsammans med saxdalingen Lasse Persson, som presenterade arrangemanget, dessutom ge en vink om att ett Dan Andersson-pris inte skulle sitta fel.

Republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg fick 2003 Nils Ferlinssällskapets trubadurpris och har bland annat erhållit Ulf Peder Olrog-stipendiet 2008.

­-Men de pengarna är slut, hördes en teaterviskning inifrån kulisserna inför framträdandet. Ewert Ljusberg, som avslöjade att han gått runt på parkeringen och sett flera registreringsskyltar från grannlandet i väst, började med en norsk visa, för att ”ställa in mikrofonen och justera ljudet”.

Visgiganten Ljusberg som på sin hemsida beskrivs som "Den av de legendariska svenska trubadurerna som fortfarande lever, typ", formade kvällen med sin oefterhärmliga personlighet och sina karakteristiska tolkningar i en repertoar med både burleska inslag och stämningsfull klang. Arrangörer var Rävvålas Kulturförening.

Text Anders Abrahamsson.

Byns Mats Larsson i toppform under framträdandet i Gänsen. Foto Anders Abrahamsson.

Byn Gänsen bjuder på en vacker konsertmiljö. Foto Anders Abrahamsson.

Som pärlor på rad framträdde erkända Dan Andersson-tolkare

Sällan eller aldrig har så många erkända Dan Andersson tolkare samlats för en gruppbild. Foto Anders Abrahamsson.

Medan en solig dag beredde sig att övergå i en stjärnklar natt, glimmade förmågorna från scen I Folkets Park under måndagskvällen.  

.Jimmy Ginsby fick inleda kavalkaden av namnkunniga Dan Anderssontolkare. Ginsby, som på sin blogg kallar sig ”poet med rätt att blöda” med syftning på de ord som vill tvinga bläcket ur hans penna, kommer från Jonköping i Småland. På måndagen delade han bland annat med sig av sin fyraåriga dotters kloka ord vid avskedet inför resan till Dalarna:

-Pappa, var inte ledsen, det blir mycket roligare då.

På scen stod också veteranen Rolf Rondahl från Karlskoga, Roine Lindström som fått såväl Parling-priset 1993 som Gunde Johansson-priset 2007 och mångsysslaren Billey Shamrock med rötter både i rock och poesi. Unge vissångaren Johan Rydholm från Örebro medverkade, liksom flera av kavalkadens artister, även under fjolårets Dan Anderssonvecka. Christer Lindén har under många år tonsatt diktaren Dan Andersson och släppte 2007 sin första skiva med bara egna tolkningar av diktaren från Skattlösberg.

Pär Sörman bjöd bland annat på en imponerande tolkning på concertina från scenen i Grängesbergs Folkets park.

Dessutom fanns också Dan Anderssonsällskapets ordförande Inge Matsson på plats och presentatör var Puch Olsson.

Text Anders Abrahamsson.

Pär Sörman skapade magi med sin Dan Andersson tolkning på concertina. Foto Anders Abrahamsson.

En celeber besökare under Dan Andersson-kavalkaden var Ingegerd Bergdahl-Parling (till vänster på bild) som var med och stiftade Dan Andersson Sällskapet. Foto Anders Abrahamsson.

En hyllning till saknade visvänner...

Ellinor Brolin och Göran Israelsson gästade Sunnansjö hembygdsgård på måndagseftermiddagen. Foto Anders Abrahamsson.

Efter viss förändring i programmet för Kulturdagen i Sunnansjö, framförde gitarristen och vissångaren Göran Israelsson sin finstämda hyllning till saknade visvänner vars musikaliska insatser och uppfriskande underhållningshumor för alltid har tystnat. Vid sin sida hade Göran Israelsson unga sångerskan och esteteleven Ellinor Brolin.

Duon Israelsson-Brolin inledde sitt framförande med Evert Taubes ”Dansen på Sunnanäng”  - den visa som genom alla år blev Visor vid Väsmans signatur eftersom den alltid stod först på programmet när gruppen uppträdde, först vid Röda Stugan och sedan med kvällarna på Gammelgården. Bosse Stefansson, Älvan Hagberg, Bertil Danielsson, alla ingick de i originaluppsättningen av Visor vid Väsman och det var till dem Göran Israelsson dedikerade eftermiddagens hela repertoar. Vackert vemodigt, med ett tydligt drag av lågmäld sorg och saknad, sjöng, spelade och småpratade Göran Israelsson tillsammans med sin unga elev.

-Jag har kommit på att alla roliga historier jag någonsin kunnat, har jag hört av Bertil Danielsson från början, konstaterade viskollegan bland annat.

Ett väntat återseende blev tyvärr inställt den här eftermiddagen, då Dan Viktor tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. I stället blev det hans musikaliska partner Malin Foxdal, som i solouppträdande stod på scen, ackompanjerad av Magnus Zetterlund på gitarr och mandolin. Duon Dan Viktor och Malin Foxdal underhöll tillsammans under invigningen av Dan Andersson-veckan 2011, då de bjöd på visor av Dan Andersson och Cornelius Vreeswijk, blandade med egna verk. Den här måndagseftermiddagen valde Malin Foxdal bland annat visor från sitt eget album ”Nattfjäril” från 2010. Blues- och folksångerskan är född i Skuggarvet utanför Sundborn där hon tillbringade sina första åtta år innan familjen flyttade in till Falun och stadsdelen Elsborg.  Att hon inte bara har rötterna, utan även hjärtat i Dalarna, avslöjade hennes följeslagare Magnus Zetterlund som förklarade att varje gång de åker över Dalälven börjar Malin längta hem…

-Ja, ryktet om min för tidiga hemlängtan är inte överdrivet, medgav Malin Foxdal med en lätt travestering av ett uttryck.

Sångerskan, som redan under gymnasietiden sjöng med Clas Yngström på Fascing i Stockholm, har bland annat uppträtt tillsammans med Peter Carlsson och Blå grodorna, musicerat med Kalle Moreaus och varit medlem i grupperna Electric Folk och Fylke. Hon har också stått på scen som Karin Månsdotter på Folkoperan i Stockholm och kan dessutom skriva författare och kompositör på sitt visitkort.

Ur Dan Anderssons visrikedom tolkade hon bland annat ”En spelmans jordafärd”.

Kulturdagen i Sunnansjö bjöd också på möjligheten att uppleva diverse hantverkare i arbete och Hembygdsgården höll öppet med servering.

Text Anders Abrahamsson.

Malin Foxdal framförde visor från sitt album “Nattfjäril”. Foto Anders Abrahamsson.

Folke Jakobsson visade Ingmar Jansson hur man får bäst livslängd på gärdgårdsstörar. Foto Anders Abrahamsson.

Tjugofjärde Dan Andersson veckan är invigd…

Så är den då igång - Dan Andersson veckan invigdes formellt och traditionsenligt på Gammelgården på lördagen av Marcus Birro.

Då hade veckan, som faktiskt består av hela nio dagars firande (!), redan smygstartat med vernissage på Hammarbacken under fredagen. I Sädesmagasinet visas nu en fotoutställning med mångkonstnären Bertil Danielssons bilder. Nyligen bortgångne Bertil Danielsson, som kunde skildra verkligheten lokalt och på ett vidare plan såväl i bild som i ord på sitt oefterhärmliga sätt, fick ta emot förra årets Parlingpris.  Han har också bland annat belönats med Ludvika kommuns kulturpris.

Bo Sundqvist, kulturchef i Ludvika, invigde veckan genom att reda ut ett frågetecken.

-Jag tänkte börja med lite folkbildande information, inledde han och förklarade sedan att diskussionerna gått höga runt vilken gång i ordningen Dan Andersson veckan firas.  Så konstaterade kulturchef Sundqvist att det första evenemanget som hölls 1988, för att celebrera författarens födelse, inte kan räknas till raden av årliga Dan Andersson-veckor.

Så tackade Bo Sundqvist alla de eldsjälar som gjort arrangemanget möjligt och gratulerade femtioårsfirande Dan Andersson-sällskapet, innan han förklarade veckan öppnad.

-Den tjugofjärde i ordningen, fastslog han och lämnade över ordet till invigningstalare Marcus Birro.

Birro, som erhöll Dan Anderssonpriset 2007, försäkrade att det var ett av hans livs bästa dagar, överträffad bara av hans barns födelse och fotbolls-VM i Italien.

-En duvning i poesi, kallade kultursektreterare Gigi Karlestedt Marcus Birros långa och innehållsrika invigningstal när hon tog över mikrofonen för att tacka invigningstalaren och överlämna Paljaka-priset till årets unga kulturutövare. Emma Broberg får utmärkelsen främst för hur hon dokumenterat Finnmarken i bild och hennes foton ställs nu ut i Strömsdal.

Musikaliskt har Emma också tolkat Dan Andersson med gitarr och skön sång och pristagaren berättade själv att hon var tre år första gången hon stod på en scen.

-Dan Andersson har alltid följt mig, förklarade hon innan hon tog gitarren och bjöd på en klockren och tonsäker tolkning av poetens ”Jag har drömt”, tonsatt av Sofia Karlsson.

-Nu känns det som om starten på veckan är igång, konstaterade Dan Andersson-sällskapets ordförande Inge Mattson.

Invigningen fortsatte sedan under eftermiddagen på Gammelgården. Spelmannen Ove Frid spelade upp på Dan Anderssons svarta fiol, vissångerska Heidi Baier och visveteranen och Dan Anderssonpristagaren Björn Jadling tolkade Dan Andersson. På kvällen bjöd Abborrbergs byalag upp till vägkröksdans intill byns lanthandel – en svängom som tyvärr skrämdes inomhus av nyckfulla vädermakter. Istället blev Folkets hus i Abborrberg scenen för evenemanget.

Invigningshelgen fortsatte på söndagen bland annat med familjedag i Björnhyttan, med Staffan Hellstrand, rockpoeten som kanske är mest bekant för sin egen ”Lilla fågel Blå” som fick en grammis som ”årets låt” 1993.  Vid en lunchkonsert i Magasinet 1851, framförde Hellstrand sin tolkning av Dan Anderssons visskatt.

I det omfattande programmet inför veckan som följer, bjuds bland annat in till Finnmarksvandring, byavandringar, Dan Andersson-vandring med guider. I Grängesberg musiceras i Dan Andersson-kavalkad i Folkets Park på måndagen, Evert Ljusberg tar plats i Saxdalens Folkets hus på tisdagskvällen och Lena Willemark mottar Parlingpriset på Parlingdagen under onsdagen. På torsdag ger Sofia Karlsson två konserter på Aveny i Ludvika och på lördagen intar Tommy Körberg scenen i Cassels, Grängesberg, medan musikgruppen Mylla kommer med sitt vis- och berättarprogram till Knallis mila i Gruvskogen. Niodagarsveckan finalfiras med Luossafesten under söndagen, där visdiktaren Mats Paulsson får avsluta arrangemanget.

Text:och bilder: Anders Abrahamsson

Kultursektreterare Gigi Karlestedt smygstartarde Dan Andersson veckan med vernissage på Hammarbacken för Bertil Danielssons bilder.

Fotografen Johan Bodin dokumenterade utställningen på Hammarbacken.

Gullvi Göthberg fotograferar dottern Emma tillsammans med deras idol Marcus Birro.

Marcus Birro och årets Paljakapristagare Emma Broberg.

Gammal som ung hade tagit sig till invigningen av Dan Andersson veckan.

Ludvika kommuns kulturchef Bo Sundqvist inledde invigningen på Ludvika gammelgård.

Den svenska sommaren gjorde sig påmind för publiken under invigningen.

Ove Frid trakterade Dan Anderssons svarta fiol.

Vissångerskan Heidi Baier tolkade Dan Andersson.

Visveteranen Björn Jadling spelade och sjöng.

Fokets Hus I Abborberg blev scenen för vägkröksdans på lördagkvällen.

Bertil Pettersson håller öppet i Abborbergs Handel under veckan.

Rockpoeten Staffan Hellstrand underhöll vid lunchkonserten i Björnhyttan på söndagen.

Kulturgruppen “Pajso” framförde Dan Anderssons dikter och historier i ett musikprogram i Björnhyttan på söndagseftermiddagen.

Publiken fick uppleva sommarvärme på gårdstunet till “Sommartorpet” under söndagens framträdanden.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2016-02-17

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 28/03 12:01:30