Du är här:

Dan Anderssonveckan 2014

Dan Andersson-veckan 2014

Från den 26 juli till och med den 3 augusti 2014 var det nio kulturdagar i poeten Dan Anderssons anda och fotspår runt om i finnmarken i Ludvikabygden. Uppträdde gjorde bland annat Heidi Baier, Vera Vinter, Cajsa-Stina Åkerström, Mylla, Pär Sörman och många fler.

För 26 år sedan 1988 inleddes det som skulle bli en uppskattad tradition och ett återkommande evenemang i Ludvika kommun. I samband med 100-årsjubileet av Dan Anderssons födelsedag den 6 april 1988 kom förslaget upp att hedra bygdens store poet med ett riktigt födelsedagsfirande. Denna dag avtäcktes också den bronsskulptur som finns att beskåda i Kyrkparken. Skulptören Olof Hjort var årsbarn med Dan Andersson och har skapat detta verk, som är ett vänporträtt av poeten.

Jubileumsfirandet blev succé och man började genast planera för en uppföljning till året därpå.  Dan Anderssonveckan var född.

Dan Anderssonveckan betyder nio kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarken i Ludvikabygden.

Många arrangörer i form av byalag, egna företagare, Dan Anderssonsällskapet, Skattlösbergs bygdegille, Svenska Kyrkan och Kultur- och fritidsförvaltningen i Ludvika kommun samarbetar för att skapa dessa dagar med sång, musik, poesi, utställningar, vandringar och bussturer i finnmarken med mera.

Dan Anderssson veckan 2014

Här några axplock av vad som hände under 2014 års Dan Anderssonvecka.

Invigning skedde på Ludvika Gammelgård.

Lördag 26 juli

Invigningstalare var Göran Greider, Dalademokratens chefredaktör. Senare på kvällen var det musikfest på Räfsnäsgården i Räfsnäs och dans i Abborrberg utanför den 100-årsjubilerande handelsboden.

Söndagen 27 juli

Söndagen erbjöd en heldag på den härliga finngården Rikkenstorp med marknad, musikaliska inslag, debatter och möjlighet att äta lunch.

Måndag 28 juli

På måndagen var hembygdsgården i Sunnansjö platsen för ett musikaliskt arrangemang. På kvällen ordnade Dan Anderssonsällskapet en kavalkad med många kända Dan Anderssontolkare i Grängesbergs Folkets Park.

Tisdag 29 juli

På kvällen kom ett Ferlinprogram med Saxdalens manskör och solisten Heide Baier i Saxdalens Folkets Hus. Tidigare under dagen kunde man åka till Gänsen och lyssna på Pär Sörman.

Onsdag 30 juli

Onsdagen var som vanligt mycket innehållsrik med kulturfrukost på Vikasgåren, musik i Strömsdal och Gravendal samt Parlingdagen i Fredriksberg.

Torsdag 31 juli

På torsdag blev det full fart i Bringsjöberg, på Räfsnäsgården och Hammarbacken. Man kunde även lyssna till ett föredrag om Dan Andersson på Ludvika bibliotek.  Sångerskan Vera Vinter uppträdde i Grangärde kyrka kl.19.00.

Fredag 1 augusti

Fredag var Bränntjärnstorpet, där Dan Anderssons farmor en gång bodde, spelplatsen för ”Öppen Scen” med Dan Anderssonsällskapets ordförande Jimmy Ginsby som konferencier. Innan musikerna drog igång kunde man gå en guidad vandring runt torpet med finnmarksforskaren Nils Holmdahl. På fredagen kunde du också besöka Nyhammars Folkets Hus och Gundedagen.

Lördag 2 augusti

Kl.18.30 var det konsert i Cassels konserthus med CajsaStina Åkerström. Barnens Dag i Disponentparken. Mopedrally i Norhyttan. Nattvaka hos Knallis mila på kvällen.

Söndag 3 augusti

På söndagen avslutades veckan med Luossafesten i Skattlösberg. Guiderna inledde och den unga vissångerskan Ellinor Brolin gjorde ett blandat visprogram innan det blev dags för Triakel, Emma Härdelin, Kjell-Erik Eriksson och Janne Strömstedt att avsluta årets vecka. Här delades också årets Dan Anderssonpris ut. 

Luossastugan

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2016-06-01

Kontakta oss
Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15


Kultursekreterare
Anna Silfverin
förnamn.efternamn@ludvika.se
Telefon: 0240-862 93

Kultursekreterare
Susanne Eriksson
förnamn.efternamn1@ludvika.se
Tel. 0240-863 16

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 27/03 20:21:38