Du är här:

Riktlinjer för mat i förskola och skola

Våra riktlinjer ska verka för att barn och ungdomar når en positiv livsstil och vara grundläggande  för goda matvanor.

Riktlinjer gällande användning av socker i barnomsorg och skola i Ludvika kommun

  • Sötade mejeriprodukter till frukost / mellanmål ersätts med osötade produkter.
  • Bröd som serveras till lunch samt frukost / mellanmål bör vara osötat. Variera mellan ljusare och grövre sorter, men välj gärna fullkornsprodukter.
  • Till pannkaka serveras blandsylt, hallonsylt eller jordgubbsylt. Till rätter som potatisbullar och blodpudding serveras lingonsylt.
  • Ketchup är ett tillbehör som innehåller mycket socker och serveras därför i begränsad omfattning till rätter som t ex hamburgare, köttbullar med potatismos, lasagne, makaronipudding, moussaka, köttfärssås, chili con carne, korvrätter och pyttipanna.
  • Servering av godis och läsk begränsas till större högtider.
  • Begränsa sockerkonsumtionen i samband med fika, fredagsmys, utflykter, friluftsdagar, födelsedagar och liknande. Förslag: Barnens kalas kanske kan slås ihop till en gång / månad och det som bjuds bör inte vara maränger och godis o.d
  • Skolcafeteriorna tar bort läsk, godis och chips och ersätter det med frukt, smörgås och liknande hälsosamma alternativ.

Riktlinjer för frukost och mellanmål på skolor /förskolor inom Ludvika kommun

Frukost  

Ca. 20-25 % av dagsbehovet av energi och näringsämnen bör komma ifrån frukosten. Frukosten ska bestå av:

  • Ekologisk mjölk / mjölkprodukt
  • Bröd med smör /margarin och ost eller köttpålägg
  • Frukt / bär / grönsak
  • Spannmålsprodukt ( gryn / flingor)

För de mindre barnen ligger tonvikten på grötfrukost, som serveras med ekologisk mjölk och frukt /bärmos. Större barn serveras naturell ekologisk fil/yoghurt med flingor/müsli men även gröt emellanåt. Ägg kan serveras ibland. Juice serveras ibland, men ej på bekostnad av ekologisk mjölk/mjölkprodukter, utan kan erbjudas då och då istället för färsk frukt/ grönsak. Välj matfett med hög fetthalt till smörgås till de mindre barnen. Ekologisk mellanmjölk är den mjölk som alla barn över 1 års ålder ska dricka. Brödet bör vara lite grövre, gärna fullkorn samt osötat. Tänk på att små barn inte kan äta så mycket fiberrika livsmedel. Undvik i möjligaste mån bröd med härdat vegetabilisk fett.

Mellanmål  

Ett mellanmål är som namnet låter - ett mål mellan måltiderna-, och bör vara 5-10 % av dagens energiintag. Basen i ett mellanmål ska vara mjölk (alt. naturell fil /yoghurt) och smörgås. Mellanmålet ska bestå av:

  • Ekologisk mjölk / mjölkprodukt
  • Bröd med smör /margarin och ost eller köttpålägg
  • Frukt / bär / grönsak

Om detta är stommen som vanligen serveras finns utrymme att ibland servera något festligare. Ibland kan man servera kräm, nyponsoppa eller glass, men man måste tänka på att sockerhalten är hög i krämer och soppor och är likvärdigt med att dricka saft. Till de mindre barnen rekommenderas att då servera hemlagad kräm/soppa på frukt/bär. Likaså saft, bulle och kakor hör inte hemma i ett bra mellanmål, då det innehåller rikligt med socker. Ett mellanmål kan aldrig ersätta middag / kvällsmål som serveras i hemmet, likaså är inte fil, nyponsoppa eller dylikt tillräckligt som kvällsmål för ett barn. Näringsbehov och energi under en dag är enligt SNR (svenska näringsrekommendationer) följande:

  • Frukost 20-25 %
  • Lunch 25-35 %
  • Middag 25-35 %
  • Mellanmål fördelade under dagen, totalt 10-30 %

Tallriksmodellenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en modell för att skapa balans i måltiden och är ett enkelt sätt att tydligt visa proportionerna mellan olika livsmedel som både barn och vuxna bör äta.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2016-10-07

Kontakta oss
Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N1.sitevision-cloud.net · 30/04 22:40:34