Mat, lunch för förskolor och grundskolor

    Måltiden är en viktig del av dagen, både ur näringsmässigt och socialt perspektiv. För barn i förskolan och skolan är måltiden en viktig del i den pedagogiska utvecklingen.

    Matsedel för förskolor och grundskolor

    • Lorensbergaskolan, Parkskolan och Kyrkskolan serverar matsedelns båda alternativ varje dag, övriga skolor ett av alternativen. Lokala avvikelser kan förekomma.
    • Högstadieskolor serverar dagligen en pastasallad med dressing som ett extra alternativ.
    Matsedel vecka 41




    Måndag 7 oktober

    Spagetti med köttfärssås

    Spagetti med färssås på linser

    Tisdag 8 oktober

    Hot Cod med korvbröd, potatismos, gurkmajonäs

    Vegokorv med korvbröd, potatismos, gurkmajonäs

    Onsdag 9 oktoberber

    Korvfrestelse

    Sojakorvfrestelse

    Torsdag 10 oktober

    Önskedag

    Önskedag

    Fredag 11 oktober

    Kebabgryta med ris

    Kebabgryta med sojastrimlor och ris

     Matsedel vecka 42




    Måndag 14 oktober

    Stekt falukorv med makaroner

    Stekt vegokorv med makaroner

    Tisdag 15 oktober

    Sprödbakad sej med remouladsås och kokt potatis

    Vegetarisk schnitzel med remouladsås och kokt potatis

    Onsdag 16 oktober

    Kyckling i currysås med bulgur/matvete

    Quorn i currysås med bulgur/matvete

    Torsdag 17 oktober

    Måltidens dag

    Måltidens dag

    Fredag 18 oktober

    Grekisk färsbiff med tomatsalsa och klyftpotatis

    Greenburger med tomatsalsa och klyftpotatis


    Matsedel vecka 43




    Måndag 21 oktober

    Tunnpannkaka med kvargtopp

    Pastasallad med ost och kidneybönor, dressing

    Tisdag 22 oktober

    Fisk med currytäcke och kokt potatis

    Laxbullar i dillsås och kokt potatis

    Onsdag 23 oktober

    Kycklingköttbullar med potatismos

    Morotsbiff och potatismos

    Torsdag 24 oktober

    Gulaschsoppa med mjukt bröd och hummus

    Högsposoppa med mjukt bröd och hummus

    Fredag 25 oktober

    Pasta penne med ost och skinksås

    Pasta penne med ost och kikärtssås

     

    Vecka  44 Höstlov

    De lokala köken på förskolorna och fritidshemmen planerar sina egna matsedlar under höstlovsveckan.

    Matsedel vecka 45




    Måndag 4 november

    Blodpudding med lingonsylt

    Potatisbullar med lingonsylt

    Tisdag 5 november

    Favoritfiskgratäng med kokt potatis

    Rotfruktsmedaljong med kall örtsås och kokt potatis

    Onsdag 6 november

    Trefärgad pasta och tricoloresås

    Trefärgad pasta och tricoloresås med sojastrimlor

    Torsdag 7 november

    Önskedag

    Önskedag

    Fredag 8 november

    Köttfärslimpa med gräddsås och kokt potatis

    Vegobullar med vegetarisk gräddsås och kokt potatis

    Matsedel vecka 46




    Måndag 11 november

    Köttbullar och stuvade makaroner

    Falafel med stuvade makaroner

    Tisdag 12 november

    Fisk med krispigt majstäcke, kall dillsås och kokt potatis

    Rödbetsbiff, kall dillsås och kokt potatis

    Onsdag 13 november

    Korv Stroganoff med kokt bulgur

    Vegokorv Stroganoff med kokt bulgur

    Torsdag 14 november

    Kycklingkassler med kall örtsås och ugnsrostad potatis med

    Broccolimedaljong med kall örtsås och ungsrostad potatis med rotfrukter

    Fredag 15 november

    Texmexgratäng och ris

    Ost och grönsakspaj och kall vitlökssås


    Matsedel vecka 47




    Måndag 18 november

    Fläskpannkaka med lingonsylt

    Unspannkaka och lingonsylt

    Tisdag 19 november

    Hokipanett med solgulsås och kokt potatis

    Vegetarisk schnitzel med solgulsås och kokt potatis

    Onsdag 20 november

    Pasta med sojafärssås

    Pasta med ost och broccolisås

    Torsdag 21 november

    Linssoppa med mjukt bröd och färskost

    Krämig tomatsoppa med pasta, mjukt bröd och färskost

    Fredag 22 november

    Lammfärsbiff med tzatsiki och klyftpotatis

    Tex Mex Biff med tzatsiki och klyftpotatis

    Specialkost

    Plus-ikon

    Ludvika kommun är noga med att erbjuda näringsriktiga, goda och omväxlande alternativ till de som av etiska, religiösa eller medicinska skäl inte kan äta av den ordinarie maten.

    För att säkerställa att matgästen får rätt kost behöver vi få in en specialkostanmälan. Använd Blankett för specialkost inom förskola och skola .

    Lämna en ny blankett varje höst och om barnet byter förskola/skola.Kom även ihåg att lämna in ny blankett om det blir någon förändring.

    Etiska skäl

    Du kan även välja matvanor av etiska skäl. En del kan välja att vara exempelvis vegetarianer på grund av hälsoskäl eller för djurens skull och andra gör det för att värna om miljön. Alla har dock rätt att få en näringsriktig lunch serverad. Därför erbjuder skolan lakto-ovo-vegetarisk kost (Innehåller vegetabilier, mjölk, mjölkprodukter och ägg), lakto-vegetarisk kost (Innehåller vegetabilier, mjölk och mjölkprodukter) samt vegankost (Innehåller enbart vegetabilier). Utöver detta så erbjuds det dagligen ett stort varierande salladsutbud i vår salladsbuffé.

    Religiösa skäl

    Matkulturen kan variera beroende på vilken religion du tillhör. Inom vissa kulturer äter man till exempel inte griskött, blod/blodprotein, inälvsmat eller nötkött.

    Matöverkänslighet

    Begreppet matöverkänslighet kan innebära reaktioner som är allergiska, men även de som inte är allergiska. Man brukar skilja på allergi och intolerans.

    • Med allergi menas att man är överkänslig mot ett visst ämne, till exempel proteiner.
    • Vid intolerans är det ett visst ämne som kroppen inte kan ta hand om.
    • Man kan också vara överkänslig mot vissa enstaka färgämnen och dyligt.

    Begreppet matöverkänslighet innefattar alltså både allergi och intolerans.

    För en del människor kan det räcka med mycket små mängder av ett födoämne för att få en allergisk reaktion. De födoämnen som oftast orsakar allergi är:

    • mjölk
    • ägg
    • fisk
    • skaldjur
    • baljväxter
    • jordnötter
    • nötter
    • mandel
    • tomat
    • citrusfrukter

    Tillsatser

    Plus-ikon

    Vi strävar efter att den mat som serveras i våra skolor och förskolor inte innehåller onödiga tillsatser.

    Sötningsmedel

    Vi köper inte in livsmedel (drycker, sylt, ketchup med mera) som innehåller sötningsmedel t.ex aspartam och sukralos. Undantaget är givetvis till de som av medicinska skäl behöver det, till exempel diabetes.

    Härdade fetter/transfetter

    Vi har krav på matbröd som köps in att dessa inte innehåller härdade fetter eller transfetter. I övrigt försöker vi ha fetter med bra fettsammansättning, bland annat så använder vi ekologisk rapsolja till sallader, dressingar och liknande.

    Färgämnen

    Sylt, saft och andra drycker får inte innehålla färgämnen i de produkter vi köper in.

    Smakförstärkare

    Mononatriumglutamat (eller monosodiumglutamat, MSG) har vi uteslutit i alla de produkter vi köper in, till exempel kryddblandningar, buljonger och pålägg. Den vanligaste smakförstärkaren går under beteckningen E621.

    Ekologiskt och hållbart

    Plus-ikon

    Genom att använda ekologiska livsmedel mår både miljön, människor och djur bättre genom att kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer inte används.

    Varor vi alltid köper vi in som ekologiska (i mån av tillgång)

    Mjölk, fil, morötter, vitkål, havregryn, vetemjöl, hällbröd, inlagd gurka, inlagda rödbetor, rapsolja, pasta penne, kakao, gröna ärtor, mannagryn, russin, bananer, ägg, gul lök, potatis, tunnpannkaka, gräddfil, broccoli, krossade tomater, lasagnetter, grötris och potatisbullar.

    Fisk

    Fisk som serveras är oftast MSC-märkt. Det innebär att fisken kommer från hållbart fiske. Därutöver är även många andra maträtter ekologiska.

    Månadens Grönsak

    Varje månad lyfter vi fram en säsongsanpassad grönsak. Våra matgäster får då upptäcka just den grönsaken lite extra. Vi serverar den i många olika former och barnen/eleverna får lära sig mer om den.

    Kontakta oss

    Vård- och omsorgsförvaltningen
    vard.omsorg@ludvika.se
    0240-860 00

    Sidan uppdaterades: 2019-10-14

    På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.