På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Skadedjur

Vad som är skadedjur beror på var de uppträder och om de då innebär olägenhet för hälsa och miljö. Skadedjur är i sådana fall möss, råttor, kråk- och måsfåglar, grävlingar. Insekter som innebär olägenhet för hälsa och miljö kallas ohyra.

Enligt gällande lagstiftning (miljöbalken) är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder mot olägenheter från skadedjur och ohyra. I hyreshus ska information finnas om vilket saneringsföretag hyresvärden anlitar. Bor man i villa kan det vara lämpligt att prata med sitt försäkringsbolag då det ibland finns en så kallad skadedjursförsäkring.

Det bästa är att förebygga så man inte får problem med skadedjur och ohyra. Man kan förebygga angrepp genom att städa noggrant både inom- och utomhus eftersom man då undanröjer både födo- och boplatser. Om ohyra eller smådjur börjar dyka upp i större mängd i bostaden är det ofta något som lockar dem, till exempel spill av gryn, djurfoder eller någon annan attraktiv föda. Ofta är det tillräckligt att ta bort "maten". Om råttor och möss uppträder i större antal kan problemet bero på dåliga komposter, spill från fågelmatning eller att det finns bråte i närheten som innebär bra bostad åt djuren. Man bör också råttsäkra byggnaden så att råttor och möss inte kan ta sig in.

På marknaden finns ett antal olika skrämmor att köpa. De flesta ger ifrån sig ljud eller vibrationer som hindrar främst gnagare.

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-20

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Besöksadress
Folkets Hus, Carlavägen 24, Ludvika

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 16/09 02:10:02