På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Kemikalier i kläder och textil

Kläder och textil innehåller ofta kemikalier som kan påverka dig och din omgivning.
Vid odling och tillverkning av kläder och andra textilier används ofta en mängd olika kemikalier, exempelvis för att få en viss färg eller för att ge kläderna en viss funktion, t ex smuts- och vattenavvisande. I vissa fall behandlas textilen med antimögelmedel för att inte förstöras under transporten. Rester av dessa kemikalier kan finnas kvar i textilerna när vi använder dem.

Många textilier produceras under dåliga förhållanden med stor påverkan på människor och miljö som följd. På bomullsodlingar används t.ex. stora mängder bekämpningsmedel och förorenat avloppsvatten släpps ut från textilfabrikerna.

Köp i första hand miljömärkta kläder och textilier. Miljömärkningen är en garanti för att textilierna uppfyller vissa miljö- och kemikaliekrav. Var dock medveten om att varan trots sin miljömärkning ändå kan innehålla farliga kemiska ämnen.

Tvätta alltid plagg innan användning och var extra noggrann när det gäller varor som är avsedda för barn, eftersom barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna.

Relaterad information

Sidan senast uppdaterad: 2016-12-20

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Besöksadress
Folkets Hus, Carlavägen 24, Ludvika

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 20/08 02:52:43