På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Misstänkt matförgiftning

Rapportera matförgiftningar och missförhållanden så slipper fler att drabbas.

Ludvika kommuns livsmedelsinspektörer arbetar aktivt för att motverka eventuella utbrott av matförgiftning. För att förhindra att fler människor eventuellt drabbas av dåliga maträtter eller livsmedel bör du som drabbad eller anhörig alltid anmäla en misstänkt matförgiftning till miljökontoret eller motsvarande i den kommun där maträtten eller livsmedlet inhandlades.

När en anmälan kommer in till samhällsbyggnadsförvaltningens verksamhetsområde miljö och bygg gör livsmedelsinspektörerna en bedömning av fallet . Om det bedöms som sannolikt att en viss livsmedelsanläggning kan ha orsakat sjukdomen görs en utredning som normalt består i att anläggningens hygien ses över på plats samt att matprover skickas på analys till ett laboratorium.

Om samhällsbyggnadsförvaltningen genom kontroll och provsvar kan bekräfta att restaurangen eller matbutiken har orsakat din matförgiftning kan du eventuellt få ersättning enligt produktansvarslagen. Har det ansvariga matstället eller livsmedelsbutiken en företagsförsäkring omfattas det av produktansvarslagen. Finns ingen företagsförsäkring har du som konsument en möjlighet att stämma livsmedelsföretaget i tingsrätten.

Samhällsbyggnadsförvaltningen kan delge allmänheten om laboratorieanalyser och kontrollrapporter enligt offentlighetsprincipen men hjälper inte på annat sätt till att kräva ersättning från ett livsmedelsföretag.

Här kan du lämna din anmälan om misstänkt matförgiftning. Du kan vara anonym om du vill.

Relaterad information

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-18

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Besöksadress
Folkets Hus, Carlavägen 24, Ludvika

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 15/09 22:29:48