På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Bild på Kasttjärnsparken

Ludvikas centrala finparker

Finparker kallas det för att vi har mer intensiv skötsel på dessa ytor och mer resurser satsas på de här områdena. Det gör vi för att de är centrala i vår stadsmiljö och många vistas i och i närheten av parkerna. Det är viktigt att våra centrala delar är attraktiva både för oss som kommuninvånare men även för våra besökare och turister.

Kyrkparken

En park med gamla anor som ligger inbäddad mellan Ludvika ström, stadshuset och Ludvika Ulrica kyrka. Här växer 100-åriga ekar tillsammans med manchurisk valnöt, rhododendron, stjärnmagnolia och mindre planteringar med perenner. I anslutning till parken hittar du också Ludvikas stadshus som stod färdigt 1938 och ritades av stadsarkitekten Cyrillus Johansson. Statyn av Dan Andersson vakar över parken och är omgiven av en plantering med pioner och perenner.

Sockenstugeparken

Här låg en gång den gamla Sockenstugan som har varit både skola, telegrafstation, bibliotek med mera.  Parken som består mest av äldre träd har under 2008-2009 genomgått en renovering. Gångstråken har fräschats upp, nya bänkar placerats ut och parken har kompletterats med vårblommande träd och buskar. Vill du bekanta dig med himalayabjörk och pärlhagtorn så ska du ta en tur i parken. Här hittar du också perenner och en sommarblomsplantering med statyn Vera i centrum.
 

Källan

En liten fickpark med en ståtlig fontän. Fontänen ritades av Svante Rydberg och är uppförd i sandsten från Älvdalen. Efter en tur på stan kan du sätta dig ner på en av bänkarna och lyssna till ljudet av rinnande vatten.
 

Stadsparken

Parken är en mötesplats på första maj och marknadsdagarna under året. I centrum av parken står musikpaviljongen som uppfördes i samband med Gustaf VI Adolfs Eriksgata 1953. Här hittar du också kommunens största lekställning (Lekborgen) som anlades 1995. I anslutning till parken hittar du kommunens sport— och badhall. Lite ovanliga  för breddgraden är avenbok och rödbok som ståtar majestätiskt i parken.
 

Kasttjärnsparken

Parken som är en av de större i Ludvika är en naturpark med stora värden för fågellivet. Parken är unik i Ludvika och i stora delar av landet på grund av sin skrattmåskoloni. Skrattmåsen bygger ofta sitt bo på en vattenomfluten tuva av torra vassrör och gräs. Från sista veckan i april till början av juni läggs de tre äggen. Ruvningstiden är 22-24 dygn. Efter fem till sex veckor kan ungarna flyga.  Det stora antalet skrattmåsar gör även att flera fågelarter väljer att häcka i Kasttjärn. Förutom fåglar hittar du en kommunens enda offentliga platan i parken som trivs bäst upp till zon 3 men verkar klara sig bra även här.  Platanen trivs bäst i varma miljöer och kan bli ett mycket stort träd. Bladen liknar lönnens men är mer läderartade och trädets bark lossnar helt naturligt i stora sjok. Platanen får stora frukter som påminner om kastanjens. De hänger i trädet som små julgranskulor på tråd.
 

Övriga parker

Det finns naturligtvis fler parker i kommunen som är väl värda ett besök. Du kan till exempel ta en tur till Grängesberg och besöka Disponentparken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Ett tips innan du åker, kontrollera öppettiderna så att du inte åker i onödan.

Sidan senast uppdaterad: 2019-05-23

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Besöksadress
Folkets Hus, Carlavägen 24, Ludvika

Felanmälan
Vardagar kl 10-12 och 13-14
tfn 0240-861 00

Efter kl 16 vardagar och helger
tfn 0240-842 01

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 20/08 03:09:06