På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Receptfria läkemedel

Från 1 januari 2014 samverkar sju Dalakommuner i tillståndsfrågor som rör servering av alkohol och försäljning av tobak, folköl och receptfria läkemedel. Den gemensamma nämnden och ATL-kontoret som är kontoret för alkohol, tobak och receptfria läkemedel finns i Falun.

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra platser än öppenvårdsapotek. Om du vill börja sälja receptfria läkemedel måste du först anmäla det till Läkemedelsverket, som har det övergripande tillsynsansvaret

Regler och lagar styr

På Läkemedelsverkets webbplats finns information om bland annat anmälan, lagstiftning, vägledning, avgifter och vilka läkemedel som får säljas utanför apotek. Läkemedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontroll

Kommunerna kontrollerar efterlevnaden av lagstiftningen hos försäljningsställena. Vid besöken används en checklista som Läkemedelsverket tagit fram och efter varje besök får verksamheten en rapport som sammanfattar resultatet. Om allvarliga avvikelser uppmärksammas vid kontrollen rapporteras det till Läkemedelsverket. De vidtar i så fall åtgärder för att försäljningsstället ska korrigera bristerna.

Den gemensamma nämnden och ATL-kontoret som är kontoret för alkohol, tobak och receptfria läkemedel finns i Falun. De har kontrollansvaret för de verksamheter i Ludvika kommun som säljer receptfria läkemedel.

Anmälan

Innan man börjar sälja receptfria läkemedel måste man skicka in en anmälan  till Läkemedelsverket.
Läkemedelsverkets hemsida, blankett för anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avgifter

Den som anmält försäljning av receptfria läkemedel ska varje år betala en avgift till Läkemedelsverket. Utöver det kommer kommunen att ta ut en avgift för kontrollbesöken. '

Se mer på Falu kommuns sida om receptfria läkemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt och mer information

Har du frågor är du välkommen att kontakta Läkemdelsverket eller det gemensamma handläggarkontoret i Falun, telefon 023-830 00 eller e-post atlkontoret@falun.se.

Relaterad information

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-07

Kontakta oss

ATL-kontoret

Telefontid måndag-fredag 10.00-11.30.
Telefon: 023-830 00
ATLkontoret@falun.se

Besöksadress:
Stora torget, Stadshuset 2 tr
Postadress:
Socialtjänsten, 791 83 FALUN

Falu kommun
Kontaktcenter (inklusive växel och reception)
Besöksadress: Myntgatan 45
kontaktcenter@falun.se
Telefon: 023-830 00

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 16/09 02:07:46