Nyhet

Fältsocionomerna skapar trygghet bland barn och unga

Säg hej till Jörgen Grundström och Emelie Angelin. Kommunens fältsocionomer har det viktiga uppdraget att skapa trygghet och jobba förebyggande mot barn och unga.

Allmänheten ser dem ofta när de rör sig på stan eller andra platser där ungdomar vistas, men uppdraget är betydligt bredare och involverar egentligen hela samhället.

– Vi är ett slags spindeln i nätet som vill fånga riskbeteenden och hjälpa i ett så tidigt skede som möjligt. Det kan handla om allt från att ge råd och stöd till att ta fram en lägesbild eller informera på föräldramöten, säger Jörgen och Emelie.

Positivt sammanhang

Det förebyggande arbetet är prioriterat. Där är samverkan med bland annat skolan, fritidsgårdarna, föreningslivet, socialtjänsten och polisen en viktig faktor.

– Hur kan vi behålla ungdomen i ett positivt sammanhang och minimera riskerna för utanförskap? Det finns många samverkansvägar och det gäller att hitta en gemensam syn som gynnar barnen.

Rådfråga

Den som vill rådfråga om sitt barn eller sitt föräldraskap, kopplat främst till tonåringar eller äldre barn, är varmt välkomna att kontakta fältsocionomerna.

– Vill man följa med oss ut en kväll är det också bara att höra av sig. Likadant om man som förälder eller allmänhet känner oro för något. Ju mer information vi har, desto bättre och snabbare kan vi hjälpa.

Kontaktuppgifter till Jörgen och Emelie finns på ludvika.se/fältare.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 15 feb 2024

Uppdaterad: 15 feb 2024