På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Barn och våld i nära relationer

Konsekvenserna av att ha levt i ett hem där våld förekommit eller fortfarande förekommer kan vara långtgående. Om misstanke finns att ett barn far illa kan du som privat person göra en anmälan till individ – och familjeomsorgens mottagning.

Barn, personer under 18 år, som upplevt våld kan uppvisa olika tecken som till exempel:

 • Depression
 • Ångest
 • Självdestruktivitet
 • Aggressivitet
 • Astma
 • Eksem
 • Utåtagerande beteende
 • Sociala problem
 • Koncentrationssvårigheter med mera

Kontakta individ – och familjeomsorgens mottagning

Om misstanke finns att ett barn far illa kan du som privat person göra en anmälan till individ – och familjeomsorgens mottagning.

Ring kommunens växel på 0240-860 00 och be att få bli kopplad till mottagningstelefonen gällande barn.

 • Mottagningstelefonen gällande barn är öppen vardagar  08.00-16.00.
 • Vid akuta ärenden övrig tid kontakta den Gemensamma jouren på telefonnummer 112. Vid livshotande situationer ring 112!

Individ – och familjeomsorgen erbjuder:

 • Råd och stödsamtal.
 • Samtalsmetoden Trappan till barn.
 • Möjligheter att arbeta med våldsproblematiken utifrån ett familjeperspektiv.
 • Hjälp finns även att få med eventuellt missbruk.

Polisen

Polisen har tagit fram information om brott i nära relationer. Du kan ta del av denna information genom att läsa den text de har skrivit och/eller titta på de informationsfilmer de har lagt upp på youtube. Om du vill veta mer om hur en rättsprocess går till, vilka brott som faller under allmänt åtal med mera är detta en bra källa.

1000 möjligheter

1000 möjligheter är en ideell organisation som riktar sig till tjejer, killar och transpersoner som är upp till 25 år. De bedriver en rikstäckande chatt.  Du kan vända dig hit om du till exempel har sålt sex, blivit utsatt för övergrepp med mera. För öppentider se 1000mojligheter.se (länk). Inget är för stort eller för litet att prata om. Du kan vara anonym och de du har kontakt med har avgett ett tystnadslöfte, vilket innebär att de inte berättar för andra vad ni har pratat om eller vem du är. Det finns möjlighet att få en stödkontakt.

BUP

BUPS: Hemsida:www.ltdalarna.se/Halso--och-sjukvard/Specialiserad-vard/Barn--och-ungdomspsykiatri/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

BUP finns där för barn upp till 17 år som lider av allvarlig psykisk ohälsa och deras familjer. Det är möjligt att kontakta BUP Ludvika Smedjebacken för rådgivning och ny vårdkontakt på fredagar mellan 08.00-12.00. Du kan komma till öppenvården genom att ringa själv eller genom en remiss.

Jagvillveta.se

Jagvillveta.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här kan du få veta vad som är ett brott, vad dina rättigheter är och vad som händer vid en anmälan. Du kan också läsa om hur det kan kännas att vara utsatt för ett brott. Informationen är främst riktad till dig mellan 4 och 17 år.

Killfrågor.se

Killfragor.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Sajten finns för dig som är kille mellan 10-18 år
och vill chatta med någon vuxen om i princip vadsomhelst. Det kan vara något som du själv har blivit utsatt för eller något som du har gjort mot någon annan. Chatten är öppen (länk: killfrågor.se). Du kan vara anonym och de som du pratar med har avgett ett tystnadslöfte.

Kvinno- & tjejjouren Ludvika Smedjebacken

Kvinno- & tjejjouren Ludvika Smedjebacken
tjejjouren.se/ludvikasmblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefonummer: 0240-199 10
E-post: ludvikatjejjour@roks.se

Läs mer om Tjejjouren längre ner på sidan.

Kvinno- och tjejjouren Ludvika Smedjebacken är en partipolitisk och religiöst obunden ideell förening som erbjuder barn, kvinnor och tjejer som är/varit utsatt eller har bevittnat våld i nära relation:

 • Stödsamtal
 • Information om vilka rättigheter de har
 • Information om vilket stöd myndigheter och andra aktörer kan ge
 • Rådgivning i vardagsjuridik
 • Stöd vid myndighetskontakter
 • Praktisk hjälp
 • Skyddat boende.

Även anhöriga och vänner kan höra av sig.

Novahuset

Hemsida: novahuset.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
E-post: info@novahuset.com
Novahuset på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Chatt: Sker via Skype. Starta/ladda ner Skype om du inte har det och lägg till novahuset@hotmail.com i dina kontakter.
Mailjour: mailjouren@novahuset.com
Du kan vända dig till Novahuset om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp, hot eller kränkningar, online och/eller offline. Du kan ringa, maila eller chatta med dem. Öppentider chatt och telefon, novahuset.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan vara anonym och de anställda har tystnadsplikt. Även anhöriga kan vända sig hit.

Storasyster

Hemsida: www.foreningenstorasyster.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
E-post: kontakt@foreningenstorasyster.se
Mailjour: jour@foreningenstorasyster.se

En ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp av olika slag. Alla från 13 år och uppåt det vill säga tjejer, killar, kvinnor, män och transpersoner med flera kan kontakta föreningen. De har en chatt som är öppen www.foreningenstorasyster.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det finns även en mailjour som du kan skriva till. Frågor till mailjouren besvaras kontinuerligt men det kan ta upp till 3 dagar att få svar. Engagerade i föreningen har avgett ett tystnadslöfte och du kan vid kontakt vara anonym! Även anhöriga kan vända sig till hit. De för inga journaler.

Tjejjouren Ludvika Smedjebacken

Hemsida: www.tjejjouren.se/ludvikasmblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Du kan ställa frågor till dem via hemsidan.  
E-post: ludvikatjejjour@roks.se. 
Tjejjouren Ludvika Smedjebacken på Facebook:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa om till exempel trakasserier, ätstörningar, misshandel och relationer.
Tjejjourerna vänder sig främst till dig som identifierar dig som tjej och är mellan 12-20 år men även anhöriga och vänner kan kontakta dem. Det finns i dag runt 60 tjejjourer i landet och du kan kontakta vilken jour som du vill. Det behöver inte vara din närmaste jour.
Du kan via tjejjouren.se leta reda på din närmaste jour samt få veta vilka tjejjourer och ungdomsjourer (för både killar och tjejer) som är tillgängliga att chatta samt vilka dagar och tider du kan chatta med respektive jour. Alla engagerade i jourerna har avgett ett tystnadslöfte och du kan vara anonym. Du kan kontakta de flesta jourer via chatt, mail eller telefon.

Ungdomsjourer

Det finns ungdomsjourer för tjejer och killar runt om i landet. Du kan hitta och chatta med en del av jourerna via www.tjejjouren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsmottagningen Ludvika

Hemsida:www.umo.se/hitta-mottagning/dalarnas-lan/ungdomsmottagningen-i-ludvika/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
Telefon: 0240-867 60
E-post: ungdomsmottagningen@ludvika.se
Erbjuder ungdomar upp till 23 år stödsamtal, preventivrådgivning, provtagning, killmottagning med mera.

Våga berätta (en sida för barn)

Hemsida: www.1177.se/Dalarna/Tema/For-barn---vaga-beratta1/Interaktiv-bild_test/vagaberatta/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mår du dåligt?  Här kan du få veta var du kan vända dig och vad det till exempel innebär att besöka barn - och ungdompsykiatrin. 

Relaterad information

Sidan senast uppdaterad: 2019-03-25

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 20/08 14:14:10