På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Parkeringsövervakning

Parkeringsövervakning inom Ludvika kommun hanteras av både kommunen och privata aktörer.

Kommunens parkeringsövervakningen sköts av två parkeringsvakter.

Parkerar du rätt i Ludvika kostar det ingenting, men parkerar du fel får du en kontrollavgift eller parkeringsanmärkning. Syftet med P-böter är att öka trafiksäkerheten, framkomligheten och tillgängligheten på våra gator och parkeringsplatser.

Så här mycket kostar det att parkera fel i Ludvika

"Överträdelse av regler i trafikförordningen" (Parkeringsanmärkning)

  • 500 kronor kostar det om du till exempel stannat eller parkerat för nära ett övergångsställe, på gång- eller cykelbana eller parkerat på en huvudled.  
  • 700 kronor kostar det om du stannat eller parkerat på en busshållplats  

"Överträdelse av lokal trafikföreskrift" (Parkeringsanmärkning)

  • 400 kronor kostar det om du till exempel stannat eller parkerat på sträcka med förbud att stanna eller parkera eller parkerat på fel sida av vägen enligt datumparkeringsbestämmelser eller utan att ha synlig, giltig P-siva.  
  • 1 000 kronor kostar det om du parkerat på parkeringsplats avsedd för rörelsehindrad utan att ha giltigt parkeringstillstånd.

Olovlig parkering enligt lagen om kontrollavgift

  • 400 kronor kostar det om du till exempel parkerat fel på icke allmän platsmark.
  • 1 000 kronor kostar det om du parkerar på parkeringsplats avsedd för rörelsehindrad utan giltigt tillstånd på icke allmän platsmark. 

Är du uppmärksam på var fordonet parkeras och respekterar gällande trafikregler så behöver du inte drabbas av ovanstående avgifter. 

Överklagan av kontrollavgift

Om du vill överklaga en kontrollavgift som är utfärdad av Ludvika kommun ska du göra det skriftligt till Ludvika kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, 771 82  Ludvika 

Överklagan av parkeringsanmärkning

Om du vill överklaga en parkeringsanmärkning ska du göra det till Polismyndigheten Dalarna. (Kontaktuppgifterna hittar du på parkeringsanmärkningen).

Privata parkeringsövervakare

LudvikaHem, landstinget och en del bostadsrättsföreningar har anlitat privata vaktbolag som sköter parkeringsövervakningen på deras parkeringar. Titta alltid på vilka skyltar som sitter på parkeringen eller där du åker in till ett bostadsområde, där ska det stå vem som övervakar just den platsen. Är det bara en områdestavla med parkeringsförbud utan tilläggstavla är det kommunen som övervakar den.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-15

Kontakta oss
Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 21/07 15:39:15