På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Specialkost

Alla som behöver ska kunna äta sig mätta och vara trygg med att få rätt mat serverad. Ludvika kommun är därför noga med att erbjuda näringsriktiga, goda och omväxlande alternativ till de som av etiska, religiösa eller medicinska skäl inte kan äta av den ordinarie maten.

För att säkerställa att matgästen får rätt kost behöver vi få in en specialkostanmälan. Använd Blankett för specialkost inom förskola och skolaPDF. Lämna en ny blankett varje höst och om barnet byter förskola/skola.Kom även ihåg att lämna in ny blankett om det blir någon förändring.

Etiska skäl

Du kan även välja matvanor av etiska skäl. En del kan välja att vara exempelvis vegetarianer på grund av hälsoskäl eller för djurens skull och andra gör det för att värna om miljön. Alla har dock rätt att få en näringsriktig lunch serverad. Därför erbjuder skolan lakto-ovo-vegetarisk kost (Innehåller vegetabilier, mjölk, mjölkprodukter och ägg), lakto-vegetarisk kost (Innehåller vegetabilier, mjölk och mjölkprodukter) samt vegankost (Innehåller enbart vegetabilier). Utöver detta så erbjuds det dagligen ett stort varierande salladsutbud i vår salladsbuffé.

Religiösa skäl

Matkulturen kan variera beroende på vilken religion du tillhör. Inom vissa kulturer äter man t.ex. inte griskött, blod/blodprotein, inälvsmat eller nötkött.  

Matöverkänslighet

Mat måste vi ha för att leva och må bra. Barn och ungdomar ska dessutom växa, utvecklas och leka/lära sig under dagen. Varje dag äter vi ca 2 kg mat, som består av många olika näringsämnen, t.ex. fett, protein och kolhydrater, men det som är mat för de flesta kan vara "gift" för andra. Att vara överkänslighet mot olika ämnen i maten innebär en ständig vaksamhet och många gånger även otrygghet.

Begreppet matöverkänslighet kan innebära reaktioner som är allergiska, men även de som inte är allergiska. Man brukar skilja på allergi och intolerans. Med allergi menas att man är överkänslig mot ett visst ämne, t.ex. proteiner. Vid intolerans är det ett visst ämne som kroppen inte kan ta hand om. Man kan också vara överkänslig mot vissa enstaka färgämnen och dyligt. Begreppet matöverkänslighet innefattar alltså både allergi och intolerans och är det använder.

För en del människor kan det räcka med mycket små mängder av ett födoämne för att få en allergisk reaktion. De födoämnen som oftast orsakar allergi är:

  • mjölk
  • ägg
  • fisk
  • skaldjur
  • baljväxter
  • jordnötter
  • nötter
  • mandel
  • tomat
  • citrusfrukter

Det är viktigt att hantering och tillagning av mat till allergiker/intoleranta sker på sådant sätt att risken för kontaminering ("smitta" från andra livsmedel) undviks.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-23

Kontakta oss
Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Kostchef
Fredrik Olsson, 0240-86491

Fler kontaktuppgifter

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 15/09 21:59:32